Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Het kunststofaandeel in elektronica is enorm en neemt alleen maar verder toe. (Beeld: Mirec).

Op bezoek bij Eindhovense elektronicarecycler Mirec

Mirec is definitief gestopt met de recycling van beeldbuis-houdende apparaten, zo kopte het Eindhovens Dagblad begin dit jaar. Volgens directeur Jan Visser is daartoe besloten vanwege een samenloop van omstandigheden: minder aanbod en strengere regels. Lang is er niet getreurd, want de Eindhovense elektronicarecycler heeft zijn handen vol aan de recycling van de nieuwe generatie televisies (flat panels) en andere huishoudelijke en IT-apparaten. 

Opmerkelijk vindt Visser het nog altijd dat de Raad van State / provincie Noord-Brabant de vergunning voor mechanische demontage heeft ingetrokken. “We kregen alleen een vergunning voor handmatige demontage van oude televisies, waarbij de beeldbuizen na demontage moeten worden opgestapeld in kratten. Allesbehalve efficiënt en bovendien gevaarlijk voor onze medewerkers vanwege een grotere kans op snijwonden door het scherpe glas. Komt nog bij dat onze concullega’s wel gewoon de oude beeldbuizen (via een lopende band) in een dichte container mogen storten (zodat er geen contact is met het fluorescentiepoeder) en dat zelfs de Duitse verwerker kratten niet apprecieert. Maar goed, we hebben ons er maar bij neergelegd – met in het achterhoofd dat het aanbod van oude beeldbuizen toch behoorlijk daalt.”

Mirec is onderdeel van de Remondis Groep, een groot Duits familieconcern, en richt zich op het 55.000 m2 grote terrein in Eindhoven op de recycling van kleine huishoudelijke apparaten, IT-apparatuur en flat panels. (Beeld: Mirec).

Bruikbare grondstoffen

Mirec is onderdeel van de Remondis Groep, een groot Duits familieconcern, en richt zich op het 55.000 m2 grote terrein in Eindhoven op de recycling van kleine huishoudelijke apparaten, IT-apparatuur en flat panels. “We zijn in staat om deze apparatuur voor meer dan 95% te recyclen in ijzer, aluminium, kunststof, koper en een klein edelmetaalaandeel die weer als grondstof op de markt worden gebracht”, zegt Visser. “Het hele proces van het omzetten van afgedankte elektronische producten naar bruikbare grondstoffen beheersen we van A tot Z en doen we volledig in eigen beheer.” Collega Alfred Jager, commercieel directeur bij Mirec, vult aan: “De combinatie van activiteiten en de beschikbaarheid van een scala aan verwerkingslijnen maakt ons echt uniek. Daarnaast kopen we ook afvalstromen in van derden, zoals printplaten, chips en geheugenmodules om deze na een specifiek verwerkingsproces weer voor hergebruik te kunnen aanbieden. De vraag hiernaar is groot gezien de grote tekorten op de markt. Ook verwerken we overtollige voorraden van producenten of distributeurs die niet meer verkoopbaar zijn. Deze producten bevinden zich vaak nog in de consumentenverpakking en worden op een passende wijze en onder camerabewaking verwerkt. Dat laatste voor een stukje registratie en een vernietigingsgarantie.”

Al onze processen zijn gericht op het behalen van een zo hoog mogelijk recyclingpercentage en het terugbrengen van gebruikte materialen in de grondstofketen. (Beeld: Mirec).

Circulariteit 

Het kunststofaandeel in elektronica is enorm en neemt alleen maar verder toe, verwacht Visser. “Kunststof wordt gezien als het ‘metaal van de toekomst’. De materiaalstroom bevat steeds minder edelmetaal, maar veel meer plastics én batterijen. Dat brengt een extra uitdaging met zich mee, met name als het gaat om de risico’s van de restenergie in de batterijen. We hebben dan ook fors geïnvesteerd in allerlei detectiesystemen en het compartimenteren van afvalstromen om branden te voorkomen en beheersen. Al onze processen zijn gericht op het behalen van een zo hoog mogelijk recyclingpercentage en het terugbrengen van gebruikte materialen in de grondstofketen.” Iedereen praat over circulariteit, maar wij staan er middenin, merkt Jager op. “Wij zijn al sinds jaar en dag bezig met het thema circulariteit en voeren het steeds verder door. Zo zijn we betrokken bij diverse ‘pilotprojecten’ waarin we gezamenlijk met onder meer Stichting OPEN en producenten van elektronica initiatieven ontwikkelen om bijvoorbeeld plastics met vlamvertragers beter geschikt te maken voor hergebruik.” 

De efficiency nog verder verbeteren, de batterijrisico’s optimaal afdekken en de circulariteit verder vergroten, dat zijn volgens Visser de ambities van Mirec voor de (nabije) toekomst. “We streven ernaar om gezamenlijk met alle ketenpartners e-waste circulair te maken.” Aan de Nederlandse consument zal het niet liggen, want die is volgens recent onderzoek van Stichting OPEN absoluut bereid om oude apparaten op een duurzame manier af te danken.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details