Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Nieuws

Opleider wil meer bewustwording over gevaarlijke (afval)stoffen

gevaarlijke-stoffen
Veel vervoerders hebben geen weet van gevaarlijke stoffen die ze vervoeren.

Tekst | Armand Landman

Beeld | RVO

21 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Eigenaar Jan Kloosterman constateert dat er een fors kennistekort is over gevaarlijke stoffen. “Opleiden en opvoeden van steeds weer nieuwe generaties blijft hard nodig.” Kloosterman hoopt met zijn opleidingen een groter bewustzijn te bewerkstelligen. 

“Wij verzorgen opleidingen op het gebied van milieu en veiligheid”, vertelt Kloosterman. “Waarbij milieu meer is dan alleen de bloemetjes en de bijtjes. Maar juist ook de zorg voor de mens.” En juist bij de mens schort het aan het bewustzijn van de vele risico’s die gevaarlijke stoffen met zich meebrengen, constateert Kloosterman. “Neem de ADR, de Europese richtlijn die toeziet op vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Die schrijft voor dat mensen die voorbereidingen treffen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen daar een opleiding voor gevolgd moeten hebben. Maar wat je anno 2021 ziet is een enorme groei van koeriers- en bezorgdiensten doordat zoveel mensen over de hele wereld allerlei spullen bestellen. En verreweg de meeste van die bedrijven zijn helemaal niet toegerust op het vervoer van gevaarlijke stoffen.”

Kloosterman geeft twee voorbeelden. “Stel je voor dat een bedrijf gevaarlijke stoffen vervoert waar een chauffeur geen weet van heeft en onderweg gaat er een doos of fles stuk. Dan weet die chauffeur niet hoe te handelen. Ander voorbeeld: desinfectiemiddel om je handen  te reinigen.  Sinds corona wordt dat ontzettend veel vervoerd. En op kleine verpakking zit geen limiet. Maar in de kern is dat een gevaarlijke stof, zeker als je duizenden flessen in een vrachtauto stopt.” 

Veiligheidsadviseur 

AOK verzorgt ook een opleiding voor veiligheidsadviseur. Volgens Kloosterman een opleiding die door veel meer bedrijven gevolgd zou moeten worden. “Veel bedrijven – en dus helemaal als daar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt – moeten verplicht een veiligheidsadviseur in dienst hebben. Maar ook hier ontbreekt veelal het bewustzijn.”
Of neem tankreiniging. Ook daarvoor verzorgt AOK opleidingen. “Te vaak denkt men dat het een kwestie is van een lege tank schoonspuiten en weer vullen. Maar heel vaak ontbreekt de kennis over de stoffen die in die tanks vervoerd worden. Soms met catastrofale gevolgen.” Kloosterman constateert in alle gevallen een groeiende kloof tussen commercie en veiligheid. “Tijd is geld en veiligheid kost nu eenmaal tijd. Dat wil nog wel eens schuren. Maar veiligheid moet altijd voorop staan.” Kloosterman hoopt dat met zijn bedrijf AOK te bewerkstelligen. “En daarbij is het heel belangrijk dat mensen bewust gemaakt worden van (gevaarlijke) afvalstoffen. “Zorg dat ze weten wat ze weggooien en hoe ze dat zo veilig mogelijk kunnen doen. En voor de afvalverwerkers geldt: zorg dat je medewerkers weten hoe ze gevaarlijke stoffen kunnen herkennen. Zodat we al ons afval kunnen scheiden naar aard en gevaar.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details