NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Primeur voor gemeente Alphen aan den Rijn. Eerste 3D geprinte circulaire brug

Primeur voor gemeente Alphen aan den Rijn. Eerste 3D geprinte circulaire brug

“Het is de eerste composietbrug in Europa die 3D geprint is. Daarnaast is het de eerste brug ter wereld die volledig circulair is!”, zo bericht de gemeente trots.

Thermoplast met glasvezels 

Thermoplast Composite Structures en Printbedrijf 10XL werken met een thermoplastische kunststof waarvan ze de precieze naam nog even voor zich houden. Het is een materiaal dat vanwege de grote chemische resistentie veel wordt toegepast in de (petro)chemische industrie en de offshore voor leidingen en beplatingen. Anders dan veel andere kunststoffen is het nauwelijks gevoelig voor UV-straling. Het is vooral ook mechanisch erg stabiel. Tot een temperatuur van 140 graden Celsius zijn de mechanische eigenschappen constant, daarna neemt de sterkte gestaag af. Het smeltpunt ligt op 180 graden, de printer warmt het op tot zo’n 220 graden. Composite Structures en printbedrijf 10XL mengen er korte glasvezels doorheen voor ze het naar de printkop sturen. Doorlopende wapeningsstaven zijn niet nodig. Omdat het materiaal na het printen afkoelt en krimpt is het zaak in één werkgang door te printen. Anders kloppen de coördinaten niet precies en weet de printkop niet waar hij het materiaal neer moet leggen. De 7 meter lange brug voor Alphen aan den Rijn werd in 90 uur onafgebroken geprint.

Artists impression van de brug.

De brug ligt bij Vliestroom en Stortemelk in de Stromenbuurt. De afgelopen maanden werkten Den Ouden Groep en Aannemersbedrijf Damsteegt samen aan het realiseren van deze 100% gerecyclede en recyclebare brug.

Den Ouden Groep en Aannemersbedrijf Damsteegt hebben beiden de ambitie om duurzame innovaties toe te passen in hun product- en dienstenaanbod. Deze ambitie sluit aan bij de duurzaamheidsambities uit het actieprogramma Duurzaamheid 2017-2020 van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Vanuit deze ambitie en het gezamenlijk enthousiasme zijn de partijen de afgelopen maanden hard aan het werk geweest met het ontwerp-, productie- en testproces. Hiervoor werkten zij samen met de bedrijven Composite Structures en 10XL, die gespecialiseerd zijn in het 3D printen van grote objecten. 

De brug wordt geplaatst.

100 jaar

Honderd jaar. Zo lang moet de allereerste 3D-geprinte ‘afvalbrug’ van Europa minimaal meegaan. Dat zegt Geert Siereveld, directeur van het bedrijf Composite Structures. Zijn droom is werkelijkheid geworden met het plaatsen van een revolutionaire voetgangersbrug aan de Vliestroom in Alphen aan den Rijn.

Volgens hem bevat de constructie twee unieke elementen. Enerzijds is de brug helemaal geproduceerd met een 3D-printer. Anderzijds bestaat het bouwwerk grotendeels uit gerecyclede kunststoffen, oftewel plastic afval in de volksmond. Daarmee heeft Alphen een Europese primeur, meldt Siereveld. “Als je mondiaal kijkt, is die combinatie echt uniek”, stelt hij

Voor het project is nauw samengewerkt met het uit Dordrecht afkomstige 10XL, een specialist als het gaat om driedimensionaal printen. Maar het idee komt van Siereveld. “3D-printen heb ik niet uitgevonden, bruggen bouwen ook niet. Maar ik heb wel de link gelegd tussen die twee.

Het afgelopen halfjaar is de revolutionaire brug uiteindelijk gerealiseerd. Wie met een constructie van plastic afval vreest voor instortingsgevaar, komt bedrogen uit, vertelt Siereveld. “We hebben een situatietest gedaan, waarbij we de brug helemaal vol hebben gelegd met zandzakken. Dat staat gelijk aan 65 mensen van 80 kilogram.”

10-XL print ook straatmeubilair van gerecycled plastic.

Hergebruikt granulaat

De brug is de eerste composietbrug in Europa die 3D geprint is. Daarnaast is de brug ook volledig circulair wat betekent dat de brug gemaakt is van 100% gerecyclede grondstoffen en dat de geprinte brug ook 100% recyclebaar is. Hergebruikt granulaat, bestaande uit een combinatie van synthetische polymeren en glasvezel, dient als grondstof voor de brug. Aan het einde van haar levensduur kan de brug opnieuw verwerkt worden tot kunststofgranulaat en hergebruikt worden als grondstof voor een nieuwe toepassing.

De komende jaren vervangen Den Ouden Groep en Aannemersbedrijf Damsteegt in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn 24 bruggen. Nadat de eerste 3D print brug geplaatst is, wordt onderzocht welke bruggen er nog meer vervangen kunnen worden voor een duurzaam, 3D geprint alternatief. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details