Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Er is nauwelijks verspilling, zeker als er schone afvalmaterialen worden aangeboden.

Recyclingbedrijf schuift op in de keten

GP Groot recycling heeft een nieuwe installatie in gebruik genomen waarin schone partijen harde kunststof, zoals pallets, kratten, bakken, emmers en tonnen worden verwerkt tot nieuwe grondstof. Deze grondstof is direct bruikbaar voor het maken van producten van hetzelfde niveau. Hiermee zet het bedrijf opnieuw een belangrijke stap richting een circulaire economie en schuift het op in de keten. De kunststof recyclinginstallatie is sinds eind 2021 operationeel.

GP Groot heeft de ambitie om een grondstoffenproducent te worden in plaats van alleen een afvalverwerker.

Bedrijven met een kunststof afvalstroom, kunnen bij GP Groot terecht voor een circulaire samenwerking. Het bedrijf werkt deze monostromen kunststofafval op tot een nieuwe grondstof en zorgt ervoor dat er een weer een goede toepassing voor komt in de markt. Het belangrijkste is dat de kunststoffen niet verloren gaan, maar juist opnieuw worden ingezet voor de circulaire economie. “Een mooier voorbeeld van een circu­lair proces is bijna niet denkbaar”, zegt Ruud Dekker, accountmanager grondstoffen. “Het gaat hier namelijk echt om korte, gesloten cirkels die tot in lengte van jaren door kunnen gaan. Er is nauwelijks verspilling, zeker als er schone afval­materialen worden aangeboden.”

Cirkels sluiten

Het ‘sluiten van cirkels’ is iets waar GP Groot de komende jaren verder in zal investeren, zegt ­Dekker. “In plaats van afval van A naar B te brengen, schuiven we verder op in de keten door het afval op te werken tot grondstof. We hebben al met bedrijven uit verschillende sectoren een circulaire samenwerking opgezet. Kunststof monostromen, zoals productieafval, beschadigde of afgekeurde pallets, worden in onze installatie vershredderd en vermalen tot flakes. Lichte vervuiling wordt afgezogen, het maalgoed ontstoft, waarna we het materiaal terug leveren als nieuwe grondstof voor in het proces of aan­bieden in de markt.” 

Het is belangrijk dat de kunststoffen niet verloren gaan, maar juist opnieuw worden ingezet voor de circulaire economie.

De ingebruikname van de nieuwe installatie komt op een goed moment. Er is wereldwijd een schaarste aan grondstoffen. Ook het besef dat we niet oneindig door kunnen gaan met het maar blijven benutten van virgin grondstoffen, speelt hergebruik in de kaart. “De timing is inderdaad goed”, beaamt Dekker. “Veel bedrijven zijn bezig met duurzaamheid en circulariteit. Ook wij zien die vraag steeds meer komen. Bovendien past het in de doelstelling om in 2050 Nederland ­CO2-neutraal te laten zijn. Daar zetten we ons als bedrijf volledig voor in.” 

GP Groot heeft de ambitie om een grondstoffen­producent te worden in plaats van alleen een afvalverwerker. “We zitten nu midden in die transitie”, zegt Dekker. “En kijken continu waar we dit soort stappen kunnen zetten en cirkels rond kunnen maken. Mooi dat het besef en de commer­ciële noodzaak nu samen komen. Dat kan de ontwikkeling alleen maar versterken.” De nieuwste kunststof recyclinginstallatie is momenteel nog ingericht op een schoon verwerkingsproces, maar Dekker verklapt alvast dat GP Groot bezig is met een wasstraat om ook vervuilde kunststof stromen te kunnen verwerken en opwaarderen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details