Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Recyclingbranche lijdt onder oneerlijke concurrentie

Recyclingbranche lijdt onder oneerlijke concurrentie

“De recyclingbranche trekt aan het kortste eind. Oneerlijke concurrentie door het goedkoper aanbieden van primaire grondstoffen is aan de orde van de dag – aldus Michel Scholte, Minister van de nieuwe economie. Hij roept de gehele branche op om zich hard te maken voor het ontwikkelen van circulaire materialen en zicht te verdiepen in het zuiveren en het ontwikkelen van nieuwe secundaire grondstoffen. Te stoppen met het accepteren van de rol van het afvalputje en samen de handen ineen te slaan.

Wat is true pricing?

De productie van alles wat wij nodig hebben, belast het milieu. Om de kosten te drukken,  is de productie in het verleden verhuisd naar landen waar dit goedkoper was dan in Nederland. En dan nog, als je het weer terug verhuist naar Nederland, zul je nog niet de werkelijke prijs betalen voor  dit product.

De externaliteiten zijn niet of nauwelijks in de prijs meegenomen. Externaliteiten zijn verborgen kosten, in de vorm van negatieve impact op mens en milieu. Denk aan vervuiling van lucht, water en landbouwgrond of uitputting van grondstoffen, zoals metalen, olie en gas. De true price van een bepaald product = marktprijs + sociale kosten en milieukosten.

Rekenvoorbeeld:

Stel, je koopt een product van € 5,- in de winkel. Jij bent een paar euro’s lichter, maar dat bedrag dekt niet de volledige kosten van het product, omdat de externaliteiten niet zijn meegerekend. Om het product te maken, is er bijvoorbeeld 10 kilogram CO2 uitgestoten. Daarnaast is er 50 liter water vervuild en gemiddeld vindt er een arbeidsongeval plaats per 30.000 gemaakte producten. Met het True pricing-model kun je berekenen wat het kost om deze schade en dit letsel te herstellen. In dit geval moet de CO2-uitstoot worden gecompenseerd: deze kosten zijn € 0,10 per kilogram (in totaal € 1,-). Vervuild water kan worden gereinigd voor € 0,01 per liter (in totaal € 0,50). En de som van de medische kosten en het verlies aan welzijn is € 15.000,- per ongeval (dat is € 0,50 per product). Nu weet je dat de échte prijs niet € 5,- maar € 7,- is.

Open source berekening

De True price foundation stelt deze berekening open voor iedereen die er gebruik van wil maken. Door materialen te voorzien van een true price, zal er een nieuw business model ontstaan, dat vele kansen biedt en op langere termijn voordelen meebrengt.

Doodlopende weg

Veel branches kampen al jaren met het probleem van een te lage verkoopprijs per product. Het ophogen van de prijs wordt niet geaccepteerd en belemmert de ontwikkeling van onder andere duurzamere en circulaire oplossingen. De afval- en recyclingbranche blijft momenteel nog te afhankelijk van de producten die worden aangeboden. De prijs van primaire grondstoffen is te laag, waardoor secundaire grondstoffen hier geen waardige concurrentie aan kunnen bieden. “We moeten de economie resetten en zuiveren, ons richten op herstel, compenseren, preventie en beboeten. De huidige financiële prikkel leidt naar een doodlopende weg.” – aldus Michel Scholte.

Voor de toekomst van de wereld waar we in leven, alsook onze economie en het voortbestaan van bedrijven, zullen er stappen gemaakt moeten worden. Materialen en producten tegen een werkelijker prijs in de markt zetten is een belangrijk onderdeel daarvan.

Bronnen:

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details