Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Recyclingsector liet zich op de Technische Kontakt Dagen van zijn hybride kant zien
De immer populaire impactbreker Mobirex MR 130i EVO2 van Kleemann met hybride D-DRIVE.

Recyclingsector liet zich op de Technische Kontakt Dagen van zijn hybride kant zien

Stortvloed aan Zero Emission machines op zonnige en drukbezochte TKD 2023

Het heeft vijf jaar geduurd voordat in Almere (Flevopolder Nederland) opnieuw de Technische Kontakt Dagen (TKD) konden worden gehouden. We waren van te voren al gewaarschuwd, niet alleen voor de felle zon, maar vooral voor de stortvloed aan Zero Emissie (ZE) machines. De TKD was dit jaar met 118.000 m2 ruim anderhalf keer zo groot als de vorige in 2018. Toch was de grootste buitenvakbeurs van Europa al snel volgeboekt door een recordaantal van 180 exposanten, waarvan een belangrijk deel afkomstig uit de recyclingsector. Die liet zich begin juni drie dagen lang van zijn beste kant zien.

Het was mooi om te zien, al die grote recyclingmachines tussen dat kleine grut. Inderdaad, de TKD 2023 werd gekenmerkt door een stortvloed aan Zero Emission machines en dan vooral veel minigravers. Bij de recyclingmachines ligt dat genuanceerder: om hun zware werk te doen volstaat enkel een accugedreven elektromotor veelal niet. Tenzij er natuurlijk een volwaardige netaansluiting is, want dan kunnen veel machines gewoon volledig elektrisch draaien. Wel zo prettig in stedelijk gebied. Het merendeel van de grotere recyclingmachines heeft vandaag de dag een hybride aandrijving. Daar zijn op zich ook weer meerdere varianten van.

Kleemann biedt DRIVE-keuze

Wirtgen-dochter Kleemann heeft met de E-DRIVE, D-DRIVE en H-DRIVE duidelijk voor hybride-varianten gekozen, in dit geval voor de combinaties diesel-elektrisch (E), diesel-direct (D) en diesel-hydraulisch (H). Kleemann biedt de DRIVE-keuze niet zonder reden aan: “De beslissing over de meest efficiënte oplossing hangt af van veel factoren: bijvoorbeeld of er een stroomvoorzieningsoptie beschikbaar is op locatie, of de machines worden gebruikt in een stedelijke omgeving en welke lokale milieuvoorschriften van toepassing zijn.” Op de stand stond de immer populaire impactbreker Mobirex MR 130i EVO2, een mobiele allrounder met een invoeropening van 1.300 mm. De D-DRIVE levert een capaciteit van 450 ton/uur op, mede doordat de diesel-direct-drive zijn vermogen rechtstreeks van de motor naar de breker brengt.

Bij de hybride Siebotec 6000 E trommelzeef worden alle componenten via elektromotoren aangedreven. Bij gebrek aan netstroom gaat de AdBlue-loze Stage V generator aan.

Powerscreen, SieboTec en Telestack

Het programma van Powerscreen wordt steeds duurzamer. Naast de hybride- en compleet elektrische Powerscreen Warrior-, Chieftain- en Horizon-series is het nu de beurt aan de brekers van Powerscreen. Dus zagen we bij Van der Spek op de stand een hybride Powerscreen Warrior 1800 van de zon genieten. Hij wordt ‘dubbel duurzaam’ genoemd, niet zozeer vanwege zijn dual-power aandrijving (elektrisch en diesel), maar vooral omdat de Stage-V motor op HVO-100 biobrandstof kan draaien. Verder op de stand een Telestack TC421 Zero -dus elektrisch aangedreven- opvoerband en een hybride Siebotec 6000E trommelzeef, waarvan alle componenten via elektromotoren worden aangedreven. Bij gebrek aan netstroom gaat de AdBlue-loze Stage V generator aan. Van der Spek is sinds begin 2021 officieel importeur van het Duitse merk trommelzeven.

De hybride Powerscreen Warrior 1800 wordt ‘dubbel duurzaam’ genoemd door Van der Spek, want hij kan ook op HVO-100 biodiesel draaien.

Keestrack, Doppstadt en Senro

Op de stand van de firma Pols stond een volledig elektrische Keestrack R6e. Het is een echte krachtpatser, die met de hoogste verkleiningsfactor grootse prestaties levert als het aankomt op het breken van met name (beton)puin. Met zijn robuuste HB 450-rotor (1.276 mm) en gepatenteerd kantelend chassis breekt hij tot 500 ton/uur. De R6e is ook als hybride verkrijgbaar en dan heeft hij een elektrische of direct door de dieselmotor aangedreven rotor.

De Crambo 6200 Direct Drive is een mobiele langzaamdraaier waarvan de rupsvariant nu ook als elektrische E-mobile uitvoering beschikbaar is.

Bij Pols zagen we ook de Doppstadt SM 620. Met zijn bunkercapaciteit van 5 kuub is hij geschikt voor alle soorten afval: bouwafval, compost, schors, houtsnippers, aarde, noem maar op. Hij is standaard geconfigureerd voor tweefractie screening, maar kan in enkel proces met een grof rooster tot drie fracties produceren. Ombouwen duurt slechts 45 minuten.

De volledig elektrische Keestrack R6e is een echte krachtpatser. Met zijn robuuste HB 450-rotor (1.276 mm) en gepatenteerd kantelend chassis breekt hij tot 500 ton/uur.

Pols toonde ook een Optische NIRscheider van Senro. Naast de infrarood technologie kan met een speciale camera op kleur worden gesorteerd. Senro garandeert daarbij een hoge zuiverheidsgraad van de gesorteerde fractie.

Komtech en McCloskey

Bij Pon Equipment stonden naast de vele Caterpillars ook enkele fraai recyclingmachines van Komptech en McCloskey. Op de stand draaiden een R155 schudzeef en de transportband TS4065 doorlopende demonstraties, daarbij geflankeerd door een RF80 Feeder Stacker die zijn aandeel levert in het ophopen van bulkmateriaal zoals zand, grind en granulaat. Alle McCloskey machines zijn zowel met een Stage V Cat motor leverbaar als ook volledig elektrisch.   

Bij de Van Laecke Group konden we niet om de Terex Finlay 883+ heavy duty schudzeef met dual power heen.

Bij Komptech draaide het naast de Nemus trommelzeef vooral om de Crambo 6200 Direct Drive, een mobiele langzaamdraaier van 25 ton met een vermogen van 429 kW dat wordt geleverd door een Stage V dieselmotor. Gelukkig is de rupsvariant nu ook als elektrische E-mobile uitvoering beschikbaar. Dankzij het eigen accupakket is hij elektrisch te verplaatsen. Zodra hij weer aan het net hangt kan die accu zich opladen. De beide walsen van de Crambo 6200 zijn maar liefs 2,82 meter lang en de afstorthoogte is bijna 5 meter.

Terex Finlay, Terra Select TE60 en Stone Washer

Bij de Van Laecke Group konden we niet om de Terex Finlay 883+ heavy duty schudzeef met dual power (hybride) heen. Het is de opvolger van de vermaarde 883 én volgens velen de meest verkochte machine in de Benelux. Dat laatste heeft hij mede te danken aan het vlotte aanpassingsvermogen, zijn multi-inzetbaarheid en betrouwbaarheid. Op de stand verder een blauwe Terra Select TE60 van Eggersman, met dieselelektrische aandrijving en als aanhanger op een 80 km/uur tandemas onderstel. De TE60 haalt met zijn enorme trommel van Ø 2.200 mm een indrukwekkende zeefcapaciteit tot wel 200 kuub per uur. Ook zagen we een nieuwe Stone Washer SW1000. Die heeft een capaciteit tot 120 ton/uur en een maximale korrelgrootte van 120 mm. Met zijn 1.000 mm schroef kan deze 10-tonner een fractie tussen 4 en 120 mm verwerken.

Arjes Impaktor en Gremac trommelzeef

Bij de Nederlandse Arjes-dealer Tuytel Handel liepen we tegen een Arjes Impaktor 250 EVO II aan, een compacte mobiele shredder met dubbele walsen die zeer flexibel inzetbaar is dankzij een gecombineerd railsysteem, het revolutionaire snelwisselsysteem voor de walsen en de SCU besturing. Hij heeft een relatief laag basisgewicht van 13,5 ton en is daardoor goed te vervoeren op een bakwagen of via de haakarm. Speciaal voor het verwerken van grond, compost, puin of andere zeefbare materialen toonde Tuytel de GREMAC e2+ mobiele trommelzeef. Hij weegt ‘slechts’ 3,5 ton inclusief generator, is modulair opgebouwd en duurzaam vanwege het gegalvaniseerde staal. De matten voor de 3 meter lange trommel zijn verwisselbaar.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details