Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Veiligheid

Schade door brand beperkt door detectie

PyroS
BLW Visser kan het PYROsmart detectiesysteem leveren in combinatie met bluskanonnen.

Tekst | Armand Landman

Beeld | BLW Visser / Orglmeister

14 juli 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Steeds vaker verplicht door verzekeraars

Nog niet eens zo lang geleden vloog er bijna wekelijks een berg afval in brand bij een afvalverwerkingsbedrijf. Het werd zelfs zo gewoon dat verzekeraars weigerden om recyclebedrijven nog te verzekeren tegen brand. Daar komt nu langzaam verandering in. Niet in de laatste plaats vanwege steeds betere blus- en detectiesystemen. PYROsmart is zo’n systeem.

Volgens Bob Wester van de Nederlandse importeur BLW Visser zijn brand­detectiesystemen er in verschillende soorten en maten. “Maar het innovatieve infrarood­systeem PYROsmart van de Duitse fabrikant Orglmeister behoort tot de meest betrouw­bare.” Met zo’n detectiesysteem kan een brand al worden opgespoord voordat het een brand is. “Helemaal in combinatie met een bluskanon.” 

De oorzaak van branden bij afvalbedrijven is lang niet altijd broei, maar steeds vaker zijn het lithium batterijen tussen het afval die spontaan ontbranden. Dat kunnen zelfs die kleine batterijtjes zijn die in wenskaarten met een muziekje zitten. Maar ook accu’s van elektrische fietsen en skateboards belanden steeds vaker tussen het afval. 

Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer verzekeringsbedrijven afval­verwerkers en recyclebedrijven uitsluiten van een brandverzekering. Of ze alleen tegen brand willen verzekeren met een eigen risico van een miljoen euro. 

De verschillende modellen van het PyroSmart systeem.

De PYROsmart is zogezegd een infrarood systeem dat in een vroeg stadium brand kan detecteren en dat 24 uur per dag de werf bewaakt, ook als er niemand aanwezig is. “En waar veel andere systemen uitgaan van vlammen of extreme temperaturen, kan de PYROsmart al eerder een beginnende brand ontdekken”, zegt Wester. “En bovendien werkt de software zo goed dat het moeiteloos het verschil kan waarnemen tussen een brand en bijvoorbeeld de warme delen van een overslagkraan, zoals de motor, uitlaat of remmen. De software analyseert de warmtebronnen die warmer zijn dan de ingestelde alarmtemperaturen.”    

BLW Visser kan het PYROsmart detectiesysteem leveren in combinatie met bluskanonnen die direct aanslaan wanneer er brand ontstaat, maar dat hoeft volgens Wester niet altijd. “Soms is een alarm voldoende. Zodat de brandweer op tijd ter plaatse is of medewerkers een hotspot met een shovel uit elkaar kunnen trekken en het brandje zelf kunnen blussen.” 

Het PYROsmart systeem zorgt er tevens voor dat alle gebeurtenissen worden vastgelegd met beeld en bijbehorende data. Dat is belangrijk voor analyses van de gebeurtenissen en meldingen. De PYROsmart is daardoor meer dan alleen broei- en branddetectie. “De ingebouwde registratie is een krachtig middel om processen vast te leggen, te analyseren en te verbeteren.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details