NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Scheidings- en verwerkingskosten lopen hard op Hoogste stijging afvalstoffenheffingen in 26 jaar

Extreem wendbare en compacte elektrische heftruck met hefvermogen van 1 ton

Hij is veelzijdig, kan goederen tot een ton verplaatsen en past zelfs in een goederenlift: de nieuwe Linde E10 elektrische heftruck met sta-platform. Met deze nieuwe heftruck breidt Linde Material Handling haar assortiment industriële trucks uit met een flexibele heftruck met tal van comfort- en veiligheidsfuncties. In bijna elke branche zijn er interne transport werkzaamheden die een bijzonder smalle en compacte heftruck vereisen die bijvoorbeeld ook in een goederenlift past. De nieuwe Linde E10 met één ton laadvermogen is zo'n allrounder voor de dagelijkse taken. De E10 is verkrijgbaar met een loodzuur- of lithium-ion batterij. De truck is net iets breder dan een europallet en past zelfs in de smalste gangpaden en met een draaicirkel van slechts 1.317 millimeter is manoeuvreren in de krapste ruimtes mogelijk.

nieuwe-linde-e10-heftruck-1-kopieren

Betrouwbare heftruck - ontworpen om aan de behoeften van de klant te voldoen

Omdat deze heftruck is ontworpen voor transport over korte afstanden, heeft de truck geen stoel, maar wel een comfortabele rugleuning die stabiele ondersteuning biedt. De bestuurder kan via een lage instaphoogte van slechts 120 mm zonder moeite aan beide zijden van de truck instappen. De standaard veiligheidsuitrusting omvat een systeem voor automatische snelheidsreductie in bochten (Linde Curve Control). Een dodemansknop geïntegreerd in de vloermat zorgt ervoor dat de truck alleen rijdt als de bestuurder zich binnen de contouren van de truck bevindt.

Ergonomie, veiligheid en rijcomfort komen samen in de E10

De indeling van de bestuurderscabine is functioneel zonder aan comfort in te boeten. Optimaal geplaatste bedieningselementen en smalle beschermingssteunen en mastprofielen zorgen voor maximale bewegingsvrijheid en uitstekend zicht op de last en de omgeving. Het trillingvrije bestuurdersplatform absorbeert schokken zodat de bestuurder comfortabel de werkzaamheden kan uitvoeren. In gevallen waar veelvuldig achteruitrijden noodzakelijk is, kan de truck worden uitgerust met een dubbele set bedieningshendels en handgrepen. Daarnaast is er een brede armleuning waarop de arm van de bestuurder kan leunen. Optionele uitrusting omvat onder meer ook een panoramadak van gewapend glas dat onbeperkt zicht naar boven en bescherming biedt tegen vallende voorwerpen. Maar ook de Linde BlueSpot en Linde TruckSpot waarschuwingslampen die voetgangers waarschuwen voor naderende heftrucks door middel van signalen die op de grond worden geprojecteerd.

Scheidings- en verwerkingskosten lopen hard op Hoogste stijging afvalstoffenheffingen in 26 jaar

Van de drie belangrijkste gemeentelijke heffingen stijgt de opbrengst van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten met 10,0 procent het sterkst. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De opbrengst voor gemeenten van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten neemt dit jaar naar verwachting met 10,0 procent toe tot 2,2 miljard euro, de grootste stijging in 26 jaar. Ook in 2020 begrootten gemeenten al een forse toename, toen met 8,4 procent. Tot 2019 veranderde de begrote opbrengst van de reinigingsheffingen van alle gemeenten samen jarenlang per saldo nauwelijks. De stijging van de reinigingsheffingen komt door de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier. Dit vertaalt zich in hogere tarieven van de afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten mogen immers niet meer opbrengen dan de bijbehorende taak of dienst kost.

De reinigingsheffingen gaan niet overal in hetzelfde tempo omhoog. Koploper is de gemeente Berkelland in Gelderland, waar de heffing met 48 procent omhoog gaat. Utrecht en Den Haag noteren dit jaar achtereenvolgens stijgingen van 24 en 21 procent. Maar ook in plaatsen als Doetinchem, Sliedrecht, Weert en Nieuwegein stijgt de heffing met 30 procent of meer. Rotterdammers komen er genadig vanaf, met een stijging van 3 procent. Van de grote steden heeft Amsterdam de snelste kostenstijging: 26 procent.

Het grootste probleem is dat de opbrengst van ingezameld en verwerkt afval daalt. Dat is niet alleen het geval bij oud papier, dat door gemeenten wordt verkocht op de markt, maar vooral bij ingezameld plastic. Bovendien is het ingezamelde plastic steeds meer vervuild. Vanwege die toenemende verontreiniging betaalt de verwerkende industrie minder voor het ingezamelde plastic.

Het Nederlandse beleid om zo veel mogelijk afval te scheiden, en zo weinig mogelijk restafval te hebben, leidt dus duidelijk tot een stijging van de kosten en een daling van de opbrengsten. Het verbranden van restafval wordt duurder gemaakt door de belasting op het verbranden ervan te verhogen. Uiteindelijk draaien burgers op voor die kosten. Omdat het inwoners van verschillende gemeenten steeds lastiger wordt gemaakt hun restafval kwijt te raken, gooien mensen steeds meer restafval bij oud papier, kleding en bij de apart ingezamelde zak of container voor plastic-blik-drankkartons. Met toenemende vervuiling tot gevolg.

Een belangrijke factor in de daling van de opbrengsten is ook dat China stopte met de import van ons afval. En dan is er nog corona, dat volgens deskundigen heeft geleidt tot 10 to 25 procent meer afval.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details