NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Slapend potentieel van 14.000 ton ijzer en 2.000 ton koper ligt onbenut in onze (tuin)huizen: met Generatie R roept Recupel op tot actie

Slapend potentieel van 14.000 ton ijzer en 2.000 ton koper ligt onbenut in onze (tuin)huizen: met Generatie R roept Recupel op tot actie

Sommige grondstoffen in elektro worden schaarser, terwijl de productie en consumptie van elektro blijft toenemen. Het belang van elektro inzamelen, hergebruiken en recycleren wordt vandaag wereldwijd aangekaart op International E-Waste Day. Wat veel mensen niet weten, is dat er een enorm slapend potentieel aan grondstoffen gewoon in hun tuinhuis of garage ligt. De 4,8 miljoen ongebruikte elektrische tuin- en werkgereedschappen vormen een onbenut potentieel van 14.000 ton ijzer en 2.000 ton koper. Om te verzekeren dat er voldoende grondstoffen zijn voor de huidige en toekomstige generaties, roept Recupel op tot actie. Generatie R zet zich in om de problematiek van grondstoffenschaarste aan te pakken door hun elektrisch tuin- en werkgereedschap door te geven (Re-use), te laten opknappen en herstellen (Refurbish en Repair) en af te danken voor recyclage (Recycle).

Een tweede leven voor elektro: het nieuwe normaal?

Tal van grondstoffen vormen de bouwstenen van elektr(on)ische toestellen (vb. ijzer, koper, plastics, goud, zilver, enzovoort). Door de toenemende productie en consumptie van elektro wereldwijd, dreigen sommige van die grondstoffen schaars te worden indien we geen actie ondernemen.

Eric Dewaet, CEO van Recupel:

“Grondstoffen ontginnen via de klassieke mijnbouw is milieuvervuilend en gebeurt vaak in mensonwaardige omstandigheden. Sommige grondstoffen, die nodig zijn voor elektronica, worden ook schaars. Daarom roepen wij op tot actie. Onze grondstoffen moeten een tweede, derde, vierde… leven krijgen door meer elektro te hergebruiken en door grondstoffen uit defecte toestellen te recycleren. De coronacrisis is een momentum om het anders en beter te doen en meer milieubewuste keuzes te maken. Meer elektro een tweede leven geven via hergebruik, herstel en recyclage moet een gewoonte – ‘het nieuwe normaal’ – worden!”

Recupel

Een ver-van-mijn-bed show? Het begint al in je tuinhuis  

Wat veel mensen niet weten is dat die schaarse grondstoffen gewoon in hun eigen huis liggen, of in hun tuinhuis of garage! De Belgen bezitten 35 miljoen elektronische tuin- en werkgereedschappen. Naast onder andere ijzer en plastics bestaat het voor 9% uit koper. Een belangrijk schaars metaal: er dreigt een tekort aan koper uit ertsen tegen 2040 indien de huidige productie aan dit tempo doorgaat. Koper is 100% recycleerbaar en dat maakt het een typevoorbeeld van de voordelen van urban mining. Het metaal wordt gerecycleerd uit kapot elektro en kan steeds opnieuw gebruikt worden voor nieuwe toepassingen (vb. in de treinsector, printed circuit boards van elektronica, etc.) zonder aan kwaliteit of performantie in te boeten. Hetzelfde geldt voor ijzer, waaruit ons elektrisch tuin- en werkgereedschap voor 57% bestaat.

Een voorbeeld van de recyclagewinst? In 2019 recycleerde Recupel 4400 ton elektr(on)ische tuin-en werkgereedschappen. Door urban mining werd 540 ton koper (= het gewicht van 2,5 keer het Vrijheidsbeeld) en 3706 ton ijzer (= het gewicht van 47 volgetankte vliegtuigen) herwonnen.

4,8 miljoen ongebruikte tuin- en werkgereedschappen = een enorm potentieel

Tweejaarlijks doet Recupel een onderzoek om te meten hoeveel elektr(on)ische apparaten de Belgen bezitten en hoe ze die afdanken. Uit die bezitsmeting blijkt dat er 4,8 miljoen elektr(on)ische tuin- en werkgereedschappen (zowel nog werkend als defect) blijven liggen. Enkele voorbeelden: 506.000 boormachines (waarvan 86.000 defect), 668.000 schuurmachines (waarvan 37.000 defect) en 133.000 grasmaaiers (waarvan 53.000 defect) liggen stof te vergaren. Onder die stoflaag ligt maar liefst 14.000 ton ijzer en 2.000 ton koper ongebruikt en onbenut in de tuinhuizen en de garages van de Belgen.

Deze ongebruikte toestellen vormen een enorm slapend potentieel voor hergebruik en recyclage. Het merendeel van die ongebruikte toestellen (84%) werkt nog en kan perfect doorgegeven worden of naar de Kringwinkel worden gebracht. De overige 16% werkt niet meer. Als die naar een inzamelpunt van Recupel worden gebracht, kan 2196 ton ijzer (= het gewicht van 28 volgetankte vliegtuigen) en 320 ton koper (= het gewicht van 1,5 keer het Vrijheidsbeeld) herwonnen worden.

“Veel mensen weten niet dat er een rijkdom aan grondstoffen gewoon in hun tuinhuis ligt. Vrijwel iedereen heeft nog een elektr(on)isch tuin- en werkgereedschap liggen dat niet meer wordt gebruikt. We hebben de sleutels in handen en de verantwoordelijkheid om elk een kleine maar waardevolle bijdrage te leveren aan de problematiek van de grondstoffenschaarste,” zegt Saar Bentein, woordvoerster van Recupel.

Recupel

Nieuwe inzamelcampagne: Generatie R

Het is tijd voor actie en daarom lanceert Recupel een nieuwe inzamelcampagne, Generatie R.

“Als we willen dat er nog voldoende grondstoffen zijn, is het nu tijd voor actie. Generatie R deelt dezelfde missie: samen met anderen ons milieu beschermen door beter om te springen met onze grondstoffen. Om dit te bereiken delen ze dezelfde drijfveer: ze zetten zich in om hun elektrisch tuin- en werkgereedschap door te geven (Re-use), te laten opknappen of herstellen (Refurbish en Repair) en af te danken voor recyclage (Recycle). Samen met Generatie R gaan we voor een duurzame gedragsverandering zodat er voldoende grondstoffen zijn voor de huidige en toekomstige generaties,” licht Annelies Evens, Marketing & Communication Manager bij Recupel toe.

Recupel roept iedereen op om ongebruikte elektr(on)ische tuin- en werkgereedschappen naar een inzamelpunt te brengen.

  • De Kringwinkel indien het apparaat nog werkt.
  • De winkel waar je een nieuw apparaat koopt. Die is verplicht om je oud apparaat terug te nemen.
  • Het recyclagepark indien het toestel kapot is en je geen nieuw koopt.

Voor meer informatie: https://www.recupel.be/generatie-r

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details