NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Specialist in stabilisatie en vloeistofdichte vloeren. ‘Kan niet bestaat niet’

Specialist in stabilisatie en vloeistofdichte vloeren. ‘Kan niet bestaat niet’

Maar wat veel ondernemers niet beseffen is dat die blokken behoorlijk zwaar zijn en dat de ondergrond, zelfs als die verhard en verdicht is met puin, niet stevig genoeg is om zo’n gestapelde muur te kunnen dragen. En dat kan leiden tot verzakkingen en zelfs het instorten van de muren. Met veel schade tot gevolg.

Roelof de Vries van de Harderwijkse RvB Groep komt die situaties regelmatig tegen. “De verzekering dekt zulke schades over het algemeen niet, want die zal vragen naar een funderingsadvies.” Het civiel engineeringsbureau van de RvB Groep maakt om die reden altijd van te voren een berekening van wat de ondergrond kan dragen en welke maatregelen er nodig zijn om er een muur van zware betonblokken op te zetten. De Vries: “Dat kan een simpele fundatie zijn, maar in sommige gevallen moet de muur misschien ook wel onderheid worden. Dat wil je echter wel van te voren weten en niet pas als je zo’n muur neerzet.”

Vloeistofdichte vloer is onderhoudsvrij en bestaat uit een onderafdichting onder het terrein.

Een ander actueel voorbeeld dat De Vries vaak tegenkomt: PFAS. Een ondernemer heeft of koopt een stuk grond om daar een bedrijfshal op te bouwen. Daarvoor moet eerst een deel van de grond worden afgegraven voor de fundering. Die grond moet worden afgevoerd en dan blijkt er PFAS in te zitten. De Vries: “Waar je normaal bijvoorbeeld 5 euro per kuub betaalt om de grond naar een grondbank te brengen, zegt die grondbak nu: ‘ik wil dat spul niet hebben’. Of je betaalt er bijvoorbeeld opeens 25 euro per kuub voor. Nou, dat loopt flink in de papieren. Dan moet je heel veel gaan omzetten om die investering terug te verdienen. RvB Groep beschikt over technieken waarmee van die grond fundatiemateriaal gemaakt kan worden waardoor deze niet hoeft worden afgevoerd.”
 

Een derde voorbeeld waar RvB Groep volgens De Vries steeds vaker mee te maken krijgt is de eis van gemeenten en provincies om hemelwater niet meer op het riool te lozen maar om dat op het eigen terrein op te slaan of te verwerken. “RvB Groep heeft daarvoor slimme oplossingen bedacht, die je eigenlijk niet ziet en zonder dat het veel terreingrond kost. Die wateropslag kan dan prima worden gebruikt als vervanging van sprinklertanks. En heel soms willen bedrijven dat de toiletten er mee worden doorgespoeld, in het kader van circulair ondernemen.”

Ondergrondse opslag van hemelwater.

Oplossingen

Het zijn drie actuele voorbeelden waarbij de RvB Groep graag meedenkt over oplossingen. De specialist in het ontwerpen en realiseren van bedrijfsterreinen, terminals, tankparken en parkings maakt in alle gevallen, met het eigen civiel engineeringsbureau, een compleet ontwerp op basis van kennis en ervaring uit de praktijk. De Vries: “RvB Engineering is gespecialiseerd in stabilisatie en infrawerk. Bij het maken van een nieuw of bestaand terrein regelen we alles, van begin tot eind. Dan heb je het over onder andere schetsontwerpen, rioolontwerpen, hoogteprofielen, vergunningsaanvragen, bomonderzoek of sonderingen.”

Met het bedrijfsonderdeel TerraStab verzorgt RvB Groep projecten waarbij bestaande grond geschikt gemaakt wordt als fundatie. De Vries: “Op zandgronden is dat vrij makkelijk, maar bij klei- of leemgronden ligt dat anders. In plaats van dat af te graven en te vullen met menggranulaat en dat te verdichten, hebben wij verschillende technieken en bindmiddelen om die grond toch draagkrachtig te maken. Maar het kan ook zijn dat het TerraStab-laboratorium adviseert dat er zwaardere fundering nodig is.”
 

Voor recyclingbedrijven beschikt RvB Groep over een extra specialiteit: het maken van vloeistofdichte vloeren. “Onze methode verschilt echter van een traditionele vloeistofdichte vloer. Die worden snel kapotgereden of beschadigd”, legt De Vries uit. “Onze oplossing is onderhoudsvrij en bestaat uit een onderafdichting onder het terrein. Over die onderafdichting wordt een stijve plaatfundering aangelegd die verhard kan worden met de meest effectieve terreinverharding. Voordeel van deze opbouw is een onderhoudsvrije vloeistofdichte gecertificeerde oplossing en een terreinverharding naar keuze. Dat kan asfalt zijn, of betonplaten of klinkers.”
 

Doordat de vloeistofdichte functie onder het terrein zit, hebben beschadigingen door knijpers, schaven, scheuren of op- en afladen van containers geen invloed op de levensduur. Een werf blijft voor tientallen jaren vloeistofdicht, zo garandeert RvB Groep. “Onze slogan is niet voor niets ‘de kracht van creativiteit’”, zegt De Vries. “Wanneer iemand zegt: ‘dat kan eigenlijk niet’, dan denken wij: ‘Nou, wij denken dat het ons wel lukt’.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details