NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Specialist luchtfiltersystemen rukt op in recycling sector

Er zijn minstens twee redenen waarom deze doelstellingen in gevaar zijn. De eerste houdt verband met de coronacrisis en de tweede met de vraag naar gerecycleerde materialen. 

Tijdens de eerste golf van de coronapandemie stopten afvalbedrijven In een groot aantal EU-landen met de gescheiden inzameling van recycleerbaar afval. Dat gebeurde vooral toen sommige gemeenten overschakelden op gecombineerde inzameling. Op basis van onze eigen ervaringen was dit niet het geval in Nederland en België, maar blijkbaar wel in zwaar getroffen Zuid-Europese landen. Wat op zijn beurt tot minder recyclage leidde. Op dat moment, en gezien de extreme druk om essentiële diensten operationeel te houden, was er weinig keuze. Maar nu kunnen we van de situatie leren en stappen zetten om ervoor te zorgen dat het niet opnieuw gebeurt bij de tweede golf. 

Om de nodige omstandigheden voor een circulaire economie te creëren, moeten overheden in overleg met de industrie een duurzame vraag naar gerecycleerde materialen tot stand brengen. Om succesvol te zijn moet deze vraag minder afhankelijk zijn van prijsschommelingen van nieuwe grondstoffen. Alleen wanneer overheden actie ondernemen, kan de recyclage-industrie het aanzienlijke kapitaal investeren dat nodig is om aan die groeiende vraag te voldoen. Onze aanbeveling? Overheden, het bedrijfsleven en de industrie moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat de duurzaamheidsdoelstellingen van Europa niet in het gedrang komen. 

Dit is een complexe opdracht die enerzijds ‘begeleiding’ door de Europese Unie en haar lidstaten vergt en anderzijds een reeks oplossingen. Er bestaan al een aantal beleidsinstrumenten, zoals maatregelen die de vraag naar secundaire materialen aanwakkeren. Ten tweede denken we aan maatregelen die de vernietiging van herbruikbare materialen ontmoedigen, zoals belastingen op het gebruik van stortplaatsen en verbrandingsovens en CO2-belasting. Ten derde komt het erop aan te sensibiliseren en innovatie aan te moedigen via subsidies. 

Ontmoedigende maatregelen zijn even belangrijk om ruimte te creëren voor recyclage. Een minimum-percentage aan secundaire materialen in eindproducten, in combinatie met verbrandings- en CO2-belastingen om het gebruik van primaire materialen te ontmoedigen, speelt in het voordeel van recyclage. Zo zou de eenvoudige verplichting om in bepaalde eindproducten een minimumpercentage aan secundaire grondstoffen te gebruiken de vraag naar gerecycleerde materialen stevig ondersteunen en op die manier de ambitieuze Europese recyclagepercentages haalbaarder maken. 

Om het aanbod aan gerecycleerde grondstoffen van hoge kwaliteit op te drijven, kan Europa een belangrijke rol spelen door innovatie aan te moedigen en de schaalgrootte van de Unie te benutten. In België en Nederland bestaan die al op nationaal niveau voor diverse afvalstromen. De invoering van minimale standaardwaarden voor afvalverwerking in heel Europa zou de potentiële markt voor innovatie uitbreiden. 

Om echt doeltreffend te zijn en oneerlijke concurrentie te vermijden, moeten beide hierboven beschreven beleidsinstrumenten pan-Europees zijn. We hebben geen tijd te verliezen. Covid-19 is een crisis, maar de klimaatverandering dreigt een ramp te veroorzaken en tijd staat niet aan onze kant. Deze maatregelen kunnen snel geïmplementeerd worden en zullen een sleutelrol spelen in het behalen van de recyclagedoelstellingen van 2030. We moeten nu doortastend optreden om de circulaire economie de wind in de zeilen te geven. En om het risico van korte termijnbeleid aan te pakken dat de Europese langetermijndoelstellingen inzake circulaire economie kan ondermijnen.  

Specialist luchtfiltersystemen rukt op in recycling sector

De filtersystemen van Nederman zijn terug te vinden in alle sectoren waar stof en damp vrijkomt en de gezondheid van de werknemer in gevaar is of wettelijke normen voor het binnen- en buitenmilieu overschreden worden. Begonnen als een specialist in de afzuiging van lasdampen zeventig jaar geleden, is het nu actief in tal van sectoren.Eén van de sectoren in opmars, is de recycle en afvalverwerkende industrie. “Doordat we richting een circulaire economie gaan, worden er ook in de afvalverwerking en recyclage steeds meer materialen verwerkt. Dit resulteert in kleinere stromen waarbij kleinere machines in gezet worden en steeds meer stof kan vrijkomen”, vertelt Jan van Doorn.

Papierstof afvangen

Van Doorn is manager solution sales bij Nederman Nederland dat 25 mensen in dienst heeft, waaronder een aantal engineers die systemen uittekenen op maat van voor de klant. Het ontwerp van de engineer wordt vervolgens in één van de vijf Europese productievestigingen van het bedrijf gemaakt. Als mondiale speler met dertig filialen over de hele wereld, kan de het Nederlandse filiaal terugvallen op een groot netwerk.
Recente machines in de recycle en afvalverwerkende industrie werden afgeleverd bij een logistiek bedrijf dat zelf kartonnen verpakking recycled. Bij het persen van de kartonnen verpakkingen komt papierstof vrij waarbij het gevaar bestaat van explosie. Hierdoor moet er volgens de ATEX wetgeving luchtfiltering voorzien worden.

Met Insight-platform kunnen filtersystemen 24/7 gemonitord en geanalyseerd worden.


Batterijen recyclen

In het tweede geval ging het om een bedrijf dat batterijen recycled. “Bij de opslag van batterijen wordt zand toegevoegd om te voorkomen dat de batterijen met elkaar gaan reageren en er kwalijke stoffen vrijkomen. Ons systeem wordt gebruikt om het stof op te vangen dat vervolgens vrijkomt bij het uitstorten van de batterijen op een lopende band”, legt Van Doorn uit.
De systemen van Nederman zijn geschikt voor het filteren van een rits aan stoffen, van papierstof tot houtstof, zandstof en kunststof-stoffen. Na het afvangen van het stof door bijvoorbeeld een afzuiginstallatie wordt het materiaal door de filters gezogen, waarna een restproduct in een afvalbak beland. De filterpatronen worden pneumatisch gereinigd en hebben een gemiddelde levensduur van 4.000 tot 8.000 uur.


Voorspellende gaven

Van Doorn legt uit dat de filtersystemen met steeds meer technologie uitgerust zijn, waardoor het filterproces verder geoptimaliseerd wordt. Zo voorspellen sensoren wanneer de filters hun levenseinde bereiken en wanneer de afvalbakken vol zitten. Andere sensoren laten een alarm afgegaan als de maximale afzuigcapaciteit bereikt is. Het Nederman Insight-platform biedt een complete oplossing om de controle over de filtersystemen 24/7 te monitoren en analyseren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details