Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Een voorbeeld van een door Nederman ontwikkeld luchtfiltersysteem.

Specialist luchtfiltersystemen rukt op in recycling sector

De filtersystemen van Nederman zijn terug te vinden in alle sectoren waar stof en damp vrijkomt en de gezondheid van de werknemer in gevaar is of wettelijke normen voor het binnen- en buitenmilieu overschreden worden. Begonnen als een specialist in de afzuiging van lasdampen zeventig jaar geleden, is het nu actief in tal van sectoren.Eén van de sectoren in opmars, is de recycle en afvalverwerkende industrie. “Doordat we richting een circulaire economie gaan, worden er ook in de afvalverwerking en recyclage steeds meer materialen verwerkt. Dit resulteert in kleinere stromen waarbij kleinere machines in gezet worden en steeds meer stof kan vrijkomen”, vertelt Jan van Doorn.

Papierstof afvangen

Van Doorn is manager solution sales bij Nederman Nederland dat 25 mensen in dienst heeft, waaronder een aantal engineers die systemen uittekenen op maat van voor de klant. Het ontwerp van de engineer wordt vervolgens in één van de vijf Europese productievestigingen van het bedrijf gemaakt. Als mondiale speler met dertig filialen over de hele wereld, kan de het Nederlandse filiaal terugvallen op een groot netwerk.
Recente machines in de recycle en afvalverwerkende industrie werden afgeleverd bij een logistiek bedrijf dat zelf kartonnen verpakking recycled. Bij het persen van de kartonnen verpakkingen komt papierstof vrij waarbij het gevaar bestaat van explosie. Hierdoor moet er volgens de ATEX wetgeving luchtfiltering voorzien worden.

Met Insight-platform kunnen filtersystemen 24/7 gemonitord en geanalyseerd worden.


Batterijen recyclen

In het tweede geval ging het om een bedrijf dat batterijen recycled. “Bij de opslag van batterijen wordt zand toegevoegd om te voorkomen dat de batterijen met elkaar gaan reageren en er kwalijke stoffen vrijkomen. Ons systeem wordt gebruikt om het stof op te vangen dat vervolgens vrijkomt bij het uitstorten van de batterijen op een lopende band”, legt Van Doorn uit.
De systemen van Nederman zijn geschikt voor het filteren van een rits aan stoffen, van papierstof tot houtstof, zandstof en kunststof-stoffen. Na het afvangen van het stof door bijvoorbeeld een afzuiginstallatie wordt het materiaal door de filters gezogen, waarna een restproduct in een afvalbak beland. De filterpatronen worden pneumatisch gereinigd en hebben een gemiddelde levensduur van 4.000 tot 8.000 uur.


Voorspellende gaven

Van Doorn legt uit dat de filtersystemen met steeds meer technologie uitgerust zijn, waardoor het filterproces verder geoptimaliseerd wordt. Zo voorspellen sensoren wanneer de filters hun levenseinde bereiken en wanneer de afvalbakken vol zitten. Andere sensoren laten een alarm afgegaan als de maximale afzuigcapaciteit bereikt is. Het Nederman Insight-platform biedt een complete oplossing om de controle over de filtersystemen 24/7 te monitoren en analyseren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details