NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
State-of-the-art recyclageoplossingen
Het testcentrum van Bollegraaf Group in Appingedam.

State-of-the-art recyclageoplossingen

Slimme technologieën, robotica en zelfs artificiële intelligentie zijn de installaties van Bollegraaf Group niet vreemd. Al vele decennia is het bedrijf met de hoofdzetel in Appingedam een absoluut toonaangevende expert én innovator in de afvalsorteer- en recyclagesector. CEO Edmund Tenfelde vertelt over de exponentiele groei die het bedrijf doormaakt en praat ons bij over de nieuwste ontwikkelingen, zoals de Opti-Sort sorteerunit en de unieke RoBB 2.0 sorteerrobot.

Met meer dan zestig jaar ervaring, waarvan ruim 38 jaar op het Amerikaanse continent, heeft Bollegraaf Group wereldwijd meer recyclage-installaties verkocht dan al zijn concurrenten bij elkaar. “We richten ons op een breed scala aan activiteiten, waaronder de recyclage van papier, flexibele en harde plastics”, zegt Tenfelde. “Daarvoor hebben we in eigen huis een aantal unieke concepten ontwikkeld, waarmee we onze klanten de beste recyclageoplossingen kunnen bieden, zowel qua technologie als qua performantie. Een mooi voorbeeld daarvan is de plastic recyclage-installatie die we bij SK Polymers in Roosendaal hebben geïnstalleerd. Zowel de winstgevendheid als de kwaliteit van het uitgaande materiaal in termen van zuiverheid, is verdubbeld.”

50% groei

De kennis en expertise van Bollegraaf Group op het gebied van plastic- en papierrecyclage is ongeëvenaard. Tenfelde: “Behalve over een eigen R&D-center en engineeringsafdeling beschikken we ook over een uitgebreide testfaciliteit, zowel in Nederland als in Amerika. Al onze nieuwe ontwikkelingen worden hier uitvoerig getest voordat we er de markt mee opgaan. De markt waarin wij ons begeven, is zeer dynamisch en ontwikkelt zich in alle opzichten. Daar gaan wij graag in mee. Een sterke focus op innovatie maakt dat we als Bollegraaf Group zelfs nog sterker groeien dan de markt. Dit jaar verwachten we een groei van 50% (!) te laten zien. Dat betekent dat we voor de zoveelste keer volledig uit onze jas groeien en fors investeren in het uitbreiden van de productiecapaciteit in Appingedam en in Emmen bij ons zusterbedrijf Lubo Recycling Solutions. Daarnaast gaan we centraal in Europa, in de nabijheid van een grote luchthaven, een nieuw magazijn bouwen. Dat stelt ons in staat om binnen 24 uur tot maximaal 48 uur reserveonderdelen overal ter wereld bij onze klanten te leveren. Het draagt verder bij aan de zeer hoge beschikbaarheid van onze installaties.”

Edmund Tenfelde, CEO van Bollegraaf Group.

Vooruitstrevende technologieën

Plastic en papierrecyclage is volgens Tenfelde een enorme groeimarkt. “Het is een markt waar overheden ook vol op inzetten met wet- en regelgeving. Eén van onze nieuwste ontwikkelingen op het gebied van plastic recyclage is de Opti-Sort sorteerunit waarbij we infrarood combineren met luchtsorteertechnologie. Niet alleen de capaciteit wordt verdubbeld, ook de zuiverheid die wordt behaald, is ongeëvenaard. Momenteel zijn we met strategische partners bezig om de volgende stappen te zetten waarbij we mechanische recyclage koppelen aan een chemisch proces om van plastic afval secundaire grondstoffen te maken die qua kwaliteit vergelijkbaar zijn aan virgin materialen. Voor PET hebben we reeds installaties beschikbaar, voor LDPE verwachten we binnen nu en een half jaar met de bouw van de eerste plant te beginnen. Daarnaast zijn we druk bezig met het aanpassen van bestaande installaties en het bouwen van nieuwe plants met onze vooruitstrevende technologieën om aan de laatste eisen van papierrecyclage te kunnen voldoen en dan met name ten aanzien van zuiverheid. Vooral in België is die wetgeving sterk aangescherpt.”

Robotica

Al meer dan twaalf jaar is Bollegraaf Group actief op het gebied van robotica. “We hebben ondertussen de beste robot die beschikbaar is in de markt”, zegt Tenfelde met gepaste trots. “De robot is in staat om de laatste verontreinigingen er met de hand uit te halen en vervangt minimaal twee handsorteerders. Op IFAT debuteerde de nieuwste versie: met RoBB 2.0 gaan we nóg een stap verder. Het is de enige robot in de markt die aan plastic verpakkingen kan herkennen of ze voor voedsel of non-food zijn ingezet. Het geheim? Artificiële intelligentie. Daarnaast tonen we samen met een wereldspeler op het gebied van software hoe wij de toekomst zien van volledig geautomatiseerde en zelfregulerende recyclingoplossingen. Graag tot ziens op onze stand.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details