Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Stof te lijf met lekker ruikend schuim
De BeeFoam installatie kan op een vaste sorteerlijn worden gemonteerd maar BeePro kan ook een mobiele installatie leveren voor mobiele houtverkleiners of mobiele puinbrekers.

Stof te lijf met lekker ruikend schuim

kant-en-klare stofbestrijding met schuim

Onder de merknaam BeeFoam brengt BeePro BV al meer dan twintig jaar een stofbestrijder op de markt die werkt op basis van schuim. In de nieuwste toepassing wordt die oplossing geleverd in kant en klare 8-voetscontainer. Op de plaats van bestemming hoeft alleen de stekker nog in het stopcontact en de waterleiding aangesloten te worden.

“De volledige schuiminstallatie inclusief vloeistof bouwen we tegenwoordig in een container”, vertelt Wybren Beeksma van BeePro uit het Friese Deinum. “Vervolgens hoeft er op de plek waar de stofbestrijding wordt ingezet alleen nog maar stroom, water en lucht te worden aangesloten. Uit de containers komt een slang en die moet op een bluspunt op bijvoorbeeld de transportband worden aangesloten. En dan heb je er verder geen omkijken meer naar.” 

Op de plaats van bestemming hoeft alleen de stekker nog in het stopcontact en de waterleiding aangesloten te worden.

De nieuwe toepassing van het beproefde concept maakt de vinding van Wybren plug-and-play. En dat scheelt een hoop aansluitwerk op locatie. “Voor Europa is dit echt een goed werkbare innovatie. Ik lever echter ook aan China en daar is het goedkoper om alles ter plaatse aan te sluiten. Maar dat heeft met transportkosten te maken.” 

Wybren had al veel ervaring met stofbestrijding toen hij op het gebruik van schuim stuitte bij de bestrijding van stof in de mijnbouw. Hij richtte BeePro op en besloot dat het tijd werd om ook andere marktsegmenten te overtuigen van het nut van schuim bij stofbestrijding.

Want stof is immers nog altijd een probleem bij veel recyclingbedrijven, maar ook bij hoog­ovens of op sloopterreinen. Niet nodig, volgens Wybren. “BeeFoam heeft niet alleen een stof­onder­drukkende functie, maar het ruikt ook nog eens lekker fris en brengt geen schade aan de huid toe. Het schuim is een 100% biologisch product dat volledig onschadelijk is voor mens en milieu.”

Schuiminstallatie

De werking van BeeFoam is simpel. Verwerkers schaffen een schuiminstallatie – al dan niet kant en klaar in een container – aan bij BeePro. De unit bestaat uit een metalen kast met daarin een pomp die het schuim aanzuigt en mengt met water en lucht. Via een tweetal leidingen wordt het water en de lucht aan de ene zijde door de pomp aangezogen. Aan de andere zijde verlaat het mengsel de unit en wordt er in een RVS-pot schuim geklopt om het ontstane schuim over het te verwerken materiaal te spuiten. 

Negenennegentig liter water plus één liter BeeFoam zorgen samen voor maar liefst vijfduizend liter schuim. Is er extra schuim nodig, dan zorgt de pomp er automatisch voor dat de mengselverhoudingen niet meer veranderen. De BeeFoam installatie kan op een vaste sorteerlijn worden gemonteerd, maar BeePro kan ook een mobiele installatie leveren voor mobiele houtverkleiners of mobiele puinbrekers.

BeePro – Standnummer F103

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details