Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Producten

Stralingsdetectie aan de poort

IMG_0618 kopiëren
Stratec bereikt in 2009 een mijlpaal in haar bestaan: de levering van de 100e poortdetector bij de Jansen Recycling Groep in Rotterdam.

Tekst | Tekst Armand Landman | Beeld Stratec

18 januari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Om die reden leverde Stratec Services in zijn 20-jarig bestaan al 115 poortdetectoren voor de detectie van gammastraling. Maar ook handmeters en zelfs speciale grijperdetectoren behoren tot de mogelijkheden. “Radioactiviteit wordt in de branche best eng gevonden. Wij leveren expertise en vertrouwen”, zegt Eugène den Hollander, directeur van Stratec.    

“Radioactief afval komt in verschillende afvalstromen voor”, zegt Den Hollander. “Het zit bijvoorbeeld in kluisdeuren, isolatiemateriaal, slakkenwol, maar ook in boorpijpen uit de olieindustrie, schepen en zelfs in brandmelders. Sinds het begin van deze eeuw is het verplicht om radioactief materiaal in bijvoorbeeld gerecycled metaal te meten. “Je begrijpt dat de radioactiviteit niet per ongeluk in de ovens van een smelterij terecht mag komen.” 

Marktleider Stratec plaatste om die reden al bij ruim 100 schroot- en recyclingbedrijven poortdetectoren waarmee radioactief materiaal al bij binnenkomst van een vrachtwagen wordt gedetecteerd. Stratec verzorgt bij al die bedrijven ook het onderhoud en reparatie van de systemen. 

April 2020: installatie van een dubbele poortdetector bij de Purified Metal Company in Farmsum.

Den Hollander omschrijft de poortdetectoren als een vangnet. “Vis je er dan al het radioactieve materiaal uit? Nee, 100% garantie is er niet, maar de pakkans is wel flink. We verkopen daarnaast ook verschillende handmeters als aanvulling om in de container te lokaliseren waar de activiteit zit. En voor de overslag en in havens kunnen we speciale grijperdetectoren leveren die de lading tijdens het grijpen kan doormeten op gammastraling.” 

Stratec bestaat op 1 januari 20 jaar en verkocht al in 2009 zijn honderdste poortdetector. Is de markt dan ondertussen niet verzadigd? Den Hollander: “Met een marktaandeel van 85% hebben we inderdaad een behoorlijke dekking. Er is nu min of meer sprake van een vervangingsmarkt met af en toe een nieuwe klant.

Maar niet voor niets leggen we ons ook toe op service en onderhoud. Iedereen binnen ons bedrijf is bovendien stralingsdeskundig. Daardoor kunnen we ook veel vragen en misverstanden oplossen. Zo zijn sommige medewerkers van recyclingbedrijven nog wel eens bang voor straling als ze zelf door onze detectiesystemen lopen. Maar dat is nergens voor nodig. De poorten meten slechts passief straling. Het is geen röntgenapparaat.”

Overigens is Stratec niet alleen afhankelijk van de schroot- en recyclingbranche. Het bedrijf uit Houten werkt ook voor de gezondheidszorg, defensie, kerncentrales en energiebedrijven. Den Hollander: “Wij leveren de stralingsexpertise die sloop- en recyclingbedrijven zelf niet hebben zodat zij zich kunnen richten op hun eigen business.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details