Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland

Student Recycling Award 2022: UPV studie wint

De Student Recycling Award is dit jaar gewonnen door Thomas Hobé van de Universiteit Utrecht.

Zijn studie over het functioneren van UPV zet aan het denken.

De jury van de Student Recycling Award stelde vast dat er veel goed onderzoek wordt uitgevoerd in Nederland op het gebied van circulariteit. Ook dat steeds meer inzendingen worden ingestuurd waarbij recycling nog een onderdeel is en waarbij andere R-aspecten van de ladder ook een prominente rol krijgen. Een goede ontwikkeling, en zeker een aspect om te gaan evalueren voor toekomstige edities.

De jury, bestaande uit experts uit het vakgebied, kijkt bij het beoordelen van de opdrachten naar aspecten als: de bijdrage aan circulariteit en recycling, de impact die de oplossing heeft binnen het werkveld, de praktische haalbaarheid, nieuwe kansen of mogelijkheden waar we nog niet naar hadden gekeken en de kwaliteit van de studie zelf.

Hoewel verschillend van onderwerp, opzet en uitvoering lagen de inzendingen behoorlijk dicht bij elkaar als het gaat om de uiteindelijke winnaar. Er zijn 3 studies genomineerd:

Leonie Goejer van de Hogeschool van Amsterdam met StudioZAND met een studie over 100% porseleinrecycling op grote schaal.

Riemer de Boer van NHL Stenden met Sweco met een studie naar duurzaam en circulair hergebruik van een brug (praktijkstudie Rottumerbrug).

Winnaar Thomas Hobé van de Universiteit Utrecht met een studie over kwaliteitsborging in systemen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Op basis van vele interviews en onderzoek komt Thomas tot de conclusie dat er weliswaar onafhankelijke controles worden uitgevoerd op UPV, maar dat we in Nederland best wel wat ambitieuzer en circulairder mogen worden als het gaat om het eisenpakket dat met de kwaliteitsborging samenhangt.

Op basis van de studie is de conclusie te trekken dat de “fopfactor” op de achtergrond nog teveel een rol speelt, ofwel: het lijkt een doordacht en gedragen recyclingsysteem, maar het kan eigenlijk nog veel doortastender.

De jury ziet hier een kans om het hele marktsegment naar een hoger niveau te tillen en zou het zonde vinden als deze studie in de politieke lades onder een berg stof gaat verdwijnen. Daarom is de studie van Thomas Hobé gekozen als beste studie en kreeg hij de Student Recycling Award 2022 uitgereikt tijdens het 10e Recyclingsymposium te Gorinchem. Naast een geldbedrag kreeg Thomas als bonus een connectie aangereikt met een van de uitvoeringsorganisaties voor UPV zodat zijn ideeën hopelijk een vervolg krijgen in de praktijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details