NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Tijdens materieelvakbeurs bauma 2022 veel interesse voor brekers en zeven

Tijdens materieelvakbeurs bauma 2022 veel interesse voor brekers en zeven

Elektrische/hybride aandrijvingen maken de recyclingsector nog veel duurzamer

Met bijna een half miljoen bezoekers uit meer dan 200 landen overtrof hij alle verwachtingen, de eerste bauma die na de coronapandemie werd gehouden in Messe München. Ook een tiental specifiek op de recyclingsector gerichte bedrijven kreeg veel bezoek te verwerken en niet alleen omdat grote machines nu eenmaal aandachtstrekker zijn. Duurzaamheid is actueel in de recyclingsector, waardoor veel ­producenten van brekers en zeven (gedeeltelijk) overstappen van fossiele brandstoffen op elektriciteit.

McCloskey International onthulde tijdens Bauma de nieuwe kaakbreker J4 en Lippmann toonde kaakbreker 1300J met hybride aandrijving.

De Belgische fabrikant van recyclingmachines Keestrack toont zich opnieuw een voorloper, door na de eerder geïntroduceerde e-drive (een hybride versie) nu bij meerdere machines over te stappen op ZERO-drive. Dat gebeurde op bauma met de strijdkreet: “Sluit je aan bij de e-volutie van Keestrack.” 

Volgens Keestrack bieden de ZERO-drive-machines een bijzonder hoog rendement, gereduceerd energieverbruik en zeer lage onderhoudseisen. Deze mobiele breek- en zeefinstallaties hebben niet langer een verbrandingsmotor aan boord, maar worden enkel nog aangedreven door elektromotoren. Het gaat daarbij om de R3e, K4e, K5e, K6e, K7e, S5e, B5e en de nieuwe A6 rupsmobiele bandvoeder. Die fungeert met zijn 15 kuubs voedingsbunker als buffer en zorgt ervoor dat de volgende machine, doorgaans een stacker, gelijkmatig met materiaal wordt gevoed. De A6 kan bovendien op andere elektrische machines worden aangesloten.

Kleemann de elektrisch aangedreven MOBIREX MR 130(i) PRO slagbreker. Die kreeg tijdens bauma zijn wereldpremière als CO2-vrij lid van de PRO-Line familie.

Elektrische kaakbreker en kegelbreker

De B5e ZERO kaakbreker met zijn elektromotoren werd als demonstratie van de diverse voedings­mogelijkheden aangesloten op de M5 rupsmobiele motor-/generatormodule. De B5e heeft een dubbeldeks voorzeef, een toevoeropening van 1.110 x 750 mm en een spleetinstelling (C.S.S.) van min-max 45 – 180, geschikt voor een invoergrootte tot 600 mm. De kaakbreker is uitgerust met het gepatenteerde N.S.S. non-stop-systeem dat beschermt tegen onbreekbaar invoermateriaal en de automatische reset van de C.S.S. verzekert.

De grootste machine in het Keestrack-aanbod is de nieuwe kegelbreker H7e met een hoogte van ruim 7 meter en kegel van 26 ton. Hij heeft een dubbeldeks voorzeef en driedeks nazeef. De machine weegt volledig uitgerust 92 ton en beschikt over plug-in en plug-out mogelijkheden om een volledige productieketen aan te drijven via netaansluiting of met de afneembare motor-/generatormodule. Hij heeft een toevoeropening tot 250 mm, een spleetinstelling (C.S.S.) van min-max 16 – 48 mm afhankelijk van de configuratie van de breekkamer, en een productiecapaciteit tot 415 ton/uur.

De krachtige Powerscreen Premiertrak 330 kaakbreker heeft een tweedelige grizzly feeder. Er direct achter staat de Chieftain 1700X, een middelgroot mobiel screen op rupsbanden.

Hybride en full electric percussiebrekers

De volledig nieuw ontworpen Keestrack I4e rups­mo­biele omkeerbare percussiebreker heeft een geavan­ceerd diesel-elektrisch aandrijfconcept. Dank­zij de innovatieve RIC-technologie (Reversible Impact Crusher) kan deze machine flexibel wor­den ingezet in de secundaire en tertiaire breking van gesteente en bij de recycling van bouw­materialen zoals asfalt. Hij kenmerkt zich door zijn grote variabele breekkamer, krachtige rotor (Ø 1.100 mm, 4 slaghamers) en elektronisch bewaakte hydraulische spleetinstelling (+80 tot -220 mm met nieuwe gereedschappen). Het specifieke ontwerp maakt toevoergroottes tot 250 mm mogelijk en zorgt voor een consistent hoge eindproductkwaliteit tot 0/2 mm in gesloten kring. De productiecapaciteit ligt hoog: van 100 tot 250 ton/uur.

Rockster toonde als noviteit de 33 tons R1100DS mobiele slagbreker op rupsbanden.

De nieuwe R5e-percussiebreker is nu verkrijgbaar in een volledig elektrische plug-in uitvoering. Hij is uiterst mobiel en kan in één stuk vervoerd worden. Hij kan met zijn plug-out aansluiting ook andere machines van stroom voorzien. De afneembare motor-/generatormodule is van de machine te halen om hem op te stellen in een omgeving met minder impact van stof en trillingen. De R5e heeft een dubbeldeks voorzeef. De 200 kW motor drijft de rotor met een breedte van 1.000 mm en een diameter van 1.260 mm aan met een extreem hoog massatraagheidsmoment, voor een hoge productiviteit en stabiliteit.

Wereldpremière voor MOBIREX-slagbreker

Als onderdeel van de Wirtgen Group toonde Kleemann de elektrisch aangedreven MOBIREX MR 130(i) PRO slagbreker. Die kreeg tijdens bauma zijn wereldpremière als CO2-vrij lid van de PRO-Line familie. Hij is inzetbaar als primaire en secundaire breker en dankzij het volledig elektrische aandrijfconcept met de mogelijkheid van externe stroomtoevoer is het resultaat een laag energieverbruik per ton eindproduct. De grote optionele dubbeldeks nazeef maakt de productie van twee gesorteerde eindkorrelgroottes mogelijk.

Met zijn zware rotor en krachtige elektrische aandrijving van 250 kW zorgt de breekinstallatie voor een hoge en stabiele verwerkingscapaciteit. Dankzij CFS is een continue benutting van de breker gegarandeerd.

Krachtige grofzeefinstallatie

De nieuwe MOBISCREEN MSS 802(i) EVO van Kleemann kenmerkt zich door bedieningsgemak, toegankelijkheid van machineonderdelen en het emissie­vrije aandrijfconcept. Door het brede scala aan zeef­voeringen en de eenvoudige instelling van de zeef­parameters is hij gemakkelijk aan te passen. Moet een fijn eindproduct worden gezeefd uit een bijzonder grof uitgangsmateriaal, dan is hij snel om te bouwen van drie naar twee eindzeven.

Als nieuwste leden van de EVO2-generatie wer­den de MOBICAT MC 110(i) EVO2-kaak­breker en de MOBICONE MCO 90(i) EVO2-kegel­breker voor­gesteld. Ze hebben een efficiënt aandrijf­concept, slimme overbelastingssystemen en zijn gemakke­lijk te bedienen via SPECTIVE en SPECTIVE CONNECT.

McCloskey introduceert kaakbreker J4

McCloskey International onthulde tijdens bauma de nieuwe kaakbreker J4. Die is ontworpen om de zwaarste omstandigheden wereldwijd te weerstaan en levert een hoge productie dankzij het innovatieve ontwerp van de kaakkamer. De bekopening van 1060 mm x 700 mm is geschikt voor grote invoermaten. De materiaalstroom wordt verbeterd door de grizzly pan feeder van 1064 mm x 4247 mm onder de trechter, waardoor met verschillende maasopties een betere sortering van het materiaal mogelijk is. Na de overname van Lippmann door McCloskey werd op bauma een gezamenlijke stand bemand. De dubbele aandrijving van de Lippmann 1300J is de jongste in een lange reeks innovaties. Deze kaakbreker heeft een hybride aandrijving, is daardoor flexibeler en voordeliger voor de klant, terwijl hij de betrouwbaarheid naar een nieuw niveau tilt.

Toekomst elektrificatie en modulariteit

Rubble Master (RM Group) elektrificeert zijn brekers al meer dan 30 jaar. Volgens de RM NEXT filosofie worden alle nieuwe brekers en zeven als hybride varianten ontwikkeld en kunnen ze ook volledig elektrisch worden bediend.

De eind 2021 aangekondigde mobiele REMAX 600 breker op rupsbanden van SBM Mineral Processing stond op bauma naast de 39 tons hybride-elektrische JAWMAX 450.

Dit vermindert de brandstofkosten met 25 pro­cent. Met de volledig nieuw ontwikkelde RM H50X hybride voorzeef tilt RM Group het zeven naar een hoger niveau. Dat betekent: uiterst brand­stof­efficiënt, mobiel en veelzijdig, veilig, gebruiks­vriendelijk en uiterst modulair. De operators worden daarbij ondersteund door de digitale assistent RM XSMART, die is altijd en over­al toegankelijk via een smartphone, tablet of computer.

SBM toon REMAX en JAWMAX

De eind 2021 aangekondigde mobiele REMAX 600 breker op rupsbanden was tijdens bauma te zien bij SBM Mineral Processing. Hij heeft een aanvoercapaciteit van 600 ton/uur, een 1400-slagbreker voor materiaalaanvoer tot 900 mm en een maximaal totaalgewicht van 75 ton. Afhankelijk van de uitrusting kan hij tot vijf fracties in één cyclus verwerken. Drievoudig windziften en – een nieuw kenmerk voor zeer mobiele slag­brekers – de zeer efficiënte overbandmagnetische afscheider met uitworp in de lengterichting als optie, zorgen voor de hoge zuiverheid van de eindproducten, zelfs bij recyclingtoepassingen. De breker zal volledig beschikbaar zijn vanaf ongeveer medio 2023.

SBM toonde ook de 39 tons JAWMAX 450 die een indrukwekkende 450 ton per uur kan verwerken met een toevoeropening van 1100 x 700 mm. De JAWMAX 450 is een hybride-elektrische uitvoering die is uitgerust met het Automatic-Quick-
Release-System.

Slagbrekers van ROCO en Rockster

De nieuwe ICON 1100 van het Noord-Ierse ROCO is een compacte primaire slagbreker met een volledig elektrisch aandrijving die een 40% brandstofbesparing kan halen ten opzichte van een hydraulische aandrijving. De indrukwekkende reductieverhouding door zijn krachtige 4-bar rotor zorgt voor een compacte voetafdruk bij een optimale kwaliteitsoutput. Hij kan worden gevoed door het elektriciteitsnet of via Dual Power en kan tot 300 ton per uur aan.

Het in Oostenrijk gevestigde Rockster toonde als noviteit de 33 tons R1100DS mobiele slagbreker op rupsbanden. De slagbreker werkt met een trilgoot met lastafhankelijke snelheidsregeling, die via de afstandsbediening instelbaar is. Hij heeft een traploze, volledig hydraulische spleet­verstelling, multifunctioneel display, hydraulisch neerlaatbare zeefkast en een unieke dubbele functie retour/ophaalband. De duplex-optie om­vat het binnen enkele uren omwisseling van slag- naar kaakbreker en terug.

GIPO, Powerscreen en Pronar

De Poolse producent GIPO toonde een gloed­nieuwe GIPO P 131 GIGA met ijzerafvoer in lengterichting en een elektrisch aandrijfconcept. Het slimme ontwerp van de GIPOGREEN-techno­logie levert een compacte, elektrisch aangedreven mobiele breekinstallatie op.

De krachtige Powerscreen Premiertrak 330 kaak­breker heeft een tweedelige grizzly feeder, die een betere materiaalstroom naar de kamer mogelijk maakt. Voordelen voor de gebruiker zijn de mobiliteit via rupsbanden, voor een snelle set-up, en de variabele brekersnelheid waarmee de machinist de machine nauwkeurig kan afstellen en de output kan maximaliseren.

Pronar toonde de MPP 1238s scalpeerzeef voor het zeven in de eerste fase. Twee lange dekken maken een nauwkeurige scheiding van het materiaal in drie fracties mogelijk. De snelheden zijn instelbaar via een touchscreen. De 3,6-liter motor met 136 pk kan zelfs een zware lading aan zonder dat er hoge toerentallen nodig zijn. Eenmaal op bestemming heeft de operator niet meer dan 10 minuten nodig om de zeef te laten werken. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details