NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Turn-key sorteerinstallaties met Finse robottechnologie

Turn-key sorteerinstallaties met Finse robottechnologie

Nasorteren met de hand moet geen enkel afvalverwerkingsbedrijf eigenlijk nog willen, meent Wouter van der Pool, operationeel manager bij de Nederlandse vestiging van de Avermann Group. “Het is moeilijk werk, ongezond werk, geestdodend werk. Niets minder dan een rotklus in feite.” Avermann engineert en bouwt om die reden staads vaker sorteerinstallaties die zijn uitgerust met robots.

Van der Pool weet dat er nog veel discussie is over de kwaliteit van sorteerrobots. “Maar feit is dat een robot niet moe wordt. En wanneer je achter een lopende band staat om met de hand te sorteren, ontkom je er niet aan dat je op een gegeven moment de verschillende plasticsoorten niet meer uit elkaar kunt houden. En dan ga je fouten maken. Dat hebben we uitgebreid getest met camera’s in een sorteercabine.”

Turn-key installatie gebouwd door Avermann. Legoblokken met een tent erop.

Niet voor niets zijn sorteermedewerkers in Nederland steeds moeilijker te vinden en moeten we ze uit steeds verder weg gelegen landen inschakelen. “Dat zouden we helemaal niet moeten willen,” stelt Van der Pool. “En het hoeft dus ook niet. Want een robot doet dit werk beter en uiteindelijk ook goedkoper.”

Wat niet wegneemt dat ook sortering door robots staat of valt met hoe afval wordt aangevoerd. Van der Pool: “Uiteindelijk is en robot is slechts zo goed als de voorsortering en de aanlevering van de bulkhandling gedaan wordt.”

Betrekkelijk eenvoudig

Om die reden bouwt Avermann betrekkelijk eenvoudige sorteerinstallaties met sorteerrobots van het Finse merk ZenRobotics. “De installatie is gebouwd op Legoblokken en kan buiten of binnen staan. Vaak zelfs zonder bouwvergunning. Het afval wordt op de band gelost. De walking floor is je bunker en daar gaat alles grof in. Transportbanden zorgen ervoor dat het uit elkaar getrokken wordt en dat de bulk een lijn wordt. Dan zit er een zeeftrap tussen, in feite een trilzeef die het zand en fijne spul eruit trilt en zorgt voor de spreiding. Dan houdt je alleen de grovere delen over en die zijn prima door een robot uit te sorteren. Eventueel kan er nog tweede trilzeef tussen gezet worden naar een andere robot. Op die manier kun je dus alle recyclebare materialen uit sorteren. Metaal bij metaal, houtsoorten bij elkaar, verschillende plastics, noem maar op. Aan de achterkant komt het gruis eruit dat alleen nog geschikt is voor verbranding.” 
 Een vrij simpele opstelling volgens Van der Pool. “Niet meer dan een aantal transportbanden, zeven en een aantal robots. Alles kan in principe in een tent staan en beladen worden en zelfstandig doordraaien. Er zijn klanten die hem ‘s avonds vullen en waar de installatie ‘s ochtends leeg weer staat te wachten. En alles is met een app op een smartphone te bedienen.”

Turn-key installatie gebouwd door Avermann. Legoblokken met een tent erop.

Slimmer

Waarmee Van der Pool nogmaals aangeeft dat het vak van procesoperator met de tijd mee veranderd. “Daar waar sorteerwerk in het verleden vooral werd uitgevoerd door mensen met een wat lagere opleiding, wordt er steeds meer gevraagd naar goed opgeleide operators.”

Bovendien worden de robots door middel van kunstmatige intelligentie en machine learning steeds slimmer. “Niet alleen kunnen ze verschillende plasticsoorten uit elkaar houden of een fles van een bepaald merk uitsorteren, maar zelfs bij moeilijke keuzes, bijvoorbeeld wanneer er een blikje in een plastic fles zit gevouwen, weet de robot dat het in een speciale bak met ‘moeilijke keuzes’ moet. Dat lukt ons mensen echt niet bij zulke snelheden. ”

Dat er desondanks nog maar een beperkt aantal afvalsorteerders met robots werkt komt volgens Van der Pool omdat ze wat angstig zijn voor nieuwe dingen. “Want vanwege de kosten hoef je het echt niet te laten. Zeker wanneer je sorteermedewerkers in ploegen laat draaien en 24/7 in bedrijf bent, verdien je een robot in een jaar dubbel en dwars terug. En in vergelijking met een paar jaar geleden is robottechnologie echt veel beter geworden. Er valt anno 2021 echt wat te kiezen. Er zijn een paar grote degelijke spelers op de markt nu, waaronder ZenRobotics.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details