NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vakbeurs Recycling vormt belangrijk moment in de agenda van afvalsector

Men probeert houtafval waar mogelijk te recycleren en energetisch te valoriseren, maar zeker bij C-hout gaat er nog heel wat potentiële energie verloren. De technologie om dit op een veilige manier te doen, is er nochtans.

We kunnen al het houtafval niet over dezelfde kam scheren. Omdat de eigenschappen sterk kunnen variëren, worden het in een aantal categorieën ingedeeld. A-hout is onbehandeld en niet gevaarlijk. B-hout is behandeld, maar niet verontreinigd en niet gevaarlijk. C-hout (zoals treinbielzen) is behandeld, verontreinigd en wordt als gevaarlijk beschouwd. Het zuivere A-hout wordt hoofdzakelijk gerecycleerd en het behandelde B-hout in de mate van het mogelijke energetisch gevaloriseerd. C-hout kan in bepaalde gevallen opgeschoond worden. Het wordt dan gebroken en de kleinste fracties (0/5 à 0/10) worden er uitgezuiverd; in deze fijne deeltjes zitten immers de meeste chemische stoffen en gevaarlijke metalen. De fijne fractie gaat naar de afvalverwerker, het overige hout kan verder als B-hout verwerkt worden. Dit is een arbeids- en investeringsintensief proces. IQR toont in Zweden dat het efficiënter kan.

Van treinbiels tot energie

IQR biedt vandaag oplossingen aan om afval op een efficiënte en milieuvriendelijke manier in energie om te zetten, maar dat was niet altijd zo. Het bedrijf werd in 1979 opgericht door Thomas and Jill Karlström en droeg oorspronkelijk de naam ‘Svenska Slipers’ of ‘Zweedse Bielzen’. Ze recupereerden Zweedse treinbielzen en verkochten deze aan tuinbouwers en andere geïnteresseerden zodat ze een tweede leven kregen. Er waren echter ook heel wat beschadigde bielzen bij. Ze wilden onderzoeken of deze energetisch gevaloriseerd konden worden. Het leidde tot hevige discussies over het impregneermiddel creo-soot, dat gebruikt wordt om de treinbielzen te verduurzamen. Vele studies later bleek er geen gevaar te zijn als ze op een correcte manier en op de juiste temperatuur in een aangepaste industriële verbrandingsinstallatie verwerkt worden. IQR stuurde zijn missie bij en besloot de treinbielzen niet langer te verkopen, zodat het creosoot niet meer in de bodem zou terechtkomen. Ze zouden oude treinbielzen voortaan alleen nog verwerken om er energie mee op te wekken, die vervolgens in het Zweedse warmtenetwerk geïnjecteerd wordt.

Pionier in energetische valorisatie

Steeds meer treinbielzen van over de hele wereld bereikten IQR. Het zette de installatie onder druk waardoor IQR een nieuw systeem ontwikkelde met een hogere capaciteit dat bovendien minder gevoelig was voor slijtage veroorzaakt door het vele ijzer in de treinbielzen. Op die manier ontstond de FlexHammer™ breker. Het is een van de weinige brekers die een treinbiels in één stap kan verkleinen en verder bewerken tot brandstof. De machine is zeer goed bestand tegen ijzer en weet dit er op een efficiënte manier uit te filteren met oerdegelijke metaalafscheiders van Elme Magnets. Daarenboven ontstaan er tijdens het breken weinig kleine fracties waardoor de meest vervuilde deeltjes niet op een ongecontroleerde manier vrijkomen. Nadat de regelgeving voor verbranding een stuk strenger werd, moest IQR zijn systeem opnieuw aanpassen. Ze ontwikkelden een tweestapsverbrandingsinstallatie de voldoet aan de strengste Europese normen. De vernieuwde installatie verwerkt jaarlijks maar liefst zo’n 90.000 ton aan Europese treinbielzen. Sinds 2016 zet IQR zijn expertise ook in om bedrijven te ondersteunen, die eveneens afvalmaterialen op een duurzame manier in energie willen omzetten. Ze doen dit met sneldraaiende brekers die het zware werk aankunnen, steevast op maat van het type en de hoeveelheid afvalmateriaal.

Lokale verwerking van C-hout

In de Benelux en Frankrijk wordt IQR vertegenwoordigd door CSB Waste Solutions. Zaakvoerder Stefaan Paulus zou hier ook graag een meer lokale verwerking van C-hout tot brandstof zien. “IQR toont dat het absoluut mogelijk is om C-hout op een veilige en efficiënte manier in energie om te zetten. Het houtafval transporteren naar de erkende verwerkingseenheid in Zweden is een stap in de goede richting. Er gebeurt ten minste iets mee, maar het transport komt onze ecologische voetafdruk absoluut niet ten goede. Zou het niet logischer zijn om het lokaal te verwerken? De techniek, kennis en expertise is er, alleen overheidssteun ontbreekt nog. Het zou mooi zijn als we ook bij ons de opgewekte energie kunnen injecteren in een lokaal warmtenetwerk. Als de afvalstroom lokaal in energie wordt omgezet, die gebruikt wordt om bedrijven en woningen van verwarming en warm water te voorzien, zijn we weer een stapje dichter bij een ecologische levenswijze. We benutten dan energie die anders verloren dreigt te gaan.”   

Vakbeurs Recycling vormt belangrijk moment in de agenda van afvalsector

Dit najaar zijn de eerste vakbeurzen weer van start gegaan. Zo heeft ook Easyfairs weer haar eerste beurzen succesvol afgesloten. Het positieve sentiment bij zowel bezoekers als exposanten en de goede bezoekersaantallen en -kwaliteit geven vertrouwen voor een succesvolle editie van Recycling. De ambitie voor 150 exposanten op het gebied van recyclingtechniek & afvalmanagement is ruim voor datum gehaald. Dit benadrukt nog maar eens de wens en behoefte om met de afvalsector samen te komen na lange tijd.

Op 16, 17 en 18 november is het dan eindelijk zover: Evenementenhal Gorinchem opent dan eindelijk weer haar deuren voor de afvalprofessionals. Exposanten kunnen niet wachten om hun nieuwste producten, toepassingen, diensten én oplossingen te tonen op het gebied van recyclingtechniek & afvalmanagement. De focus deze editie ligt op laagdrempelig netwerken en kennisdeling. Uiteraard veilig en gastvrij onder het genot van de gebruikelijke gratis catering.

Afvalmanagement goed vertegenwoordigd

Met partijen als PreZero, EcoSmart|Renewi, De Bries, Waste Vision, VDL, Bramidan, Europress, Retourmatras, Van Werven, Afvalgids.nl én meer zet vakbeurs Recycling een flinke stap in het segment Afvalmanagement. Onder andere helpen deze partijen een afvalproces te optimaliseren met hun kennis en netwerk in de markt. Een groei in bezoekers van Vakbeurs Recycling zal dan ook voornamelijk komen uit het segment met bedrijven met grote afvalstromen. Vakbeurs Recycling bouwt hiermee aan een toekomst waarin wettelijke plichten, circulaire ambities en kostenbesparende mogelijkheden voor afvalbeheer niet weg te denken zijn en speelt in op de groeiende vraag naar een goed platform voor afvaloplossingen.

Brancheverenigingen sluiten zich aan

De beurs wordt als jaarlijks netwerkmoment omarmd door brancheverenigingen in de markt. Dit is terug te zien in de drukbezochte side-events zoals het Recyclingsymposium en jaarvergaderingen en kennissessies van brancheorganisaties als BRBS Recycling, VERAS, ENVAQUA, MRF, NRK Recycling en PlasticsEurope.

Kennisprogramma met nieuwe sterke partners

Afvalmanagement Dinsdag

Dinsdag 16 november staat in het teken van Afvalmanagement. Renewi geeft de sessie “Van Facilitair Naar Circulair: hoe organiseer je de eerste schakel in de Afval-en Grondstoffenmanagement?”. Aansluitend geeft de Expertgroep Waste Management van ENVAQUA de sessie “Schone compost uit vuil afval: Kan dat?”. Renewi geeft tevens op de woensdag nog een inspirerende sessie over ketensamenwerking.

Let op! De beursdinsdag heeft een nieuwe openingstijd gekregen, namelijk van 10:00 tot 17:00 uur, om zo ook bedrijven en gemeenten de ruimte te geven om overdag Recycling te kunnen bezoeken.

Sloop & Recycling Woensdag

Renewi trapt de woensdag af met de sessie “Circulaire innovaties versnellen door ketensamenwerking”. Woensdag 17 november staat verder in het teken van Sloop & Recycling. Purified Metal Company geeft een sessie over hun innovatieve en unieke aanpak op het gebied van  “Recycling van (asbest)vervuild staalafval”. MSO Circulair spreekt aansluitend over “Met synergie bouwen aan een circulaire toekomst” Deze dag is tevens het jaarlijkse Recyclingsymposium van BRBS Recycling, ENVAQUA en VERAS over “Ketenontwikkeling in de Circulaire Economie”.

Kunststof Recycling Donderdag

Donderdag 17 november staat in het teken van de jaarlijkse Kunststof Recycling. Zo geeft de Federatie NRK (Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie) de sessie “Samen verduurzamen! Redesign en Recyclaat inzetten”. Aansluitend verzorgt TNO de sessie “bouwen aan de plastics waardeketen, van volume tot kwaliteit”. Vervolgens sluit PlasticsEurope af met “Chemische recycling van plastics. Hoe maken we de ambities waar?”.

Statisch Demoplein binnen

Aankomende editie is er helaas geen live Demoplein buiten. Nu wordt het Demoplein binnen verder uitgebreid met statische machines en toebehoren. In aanloop naar 2022 zal er weer gebouwd worden aan een volwaardig Demoplein waarbij live demonstraties mogelijk zijn. Bezoekers hebben deze editie dus wel de mogelijkheid om kennis te maken met de grote recyclingmachines op de beursvloer zelf.

Breng een bezoek aan Vakbeurs Recycling

Ervaar de gastvrijheid van Recycling zelf en bezoek op onderstaande beursdagen hét nationale vakevent voor afvalsector. Ontmoet een divers aanbod aan leveranciers, netwerk met branchegenoten en volg actuele sessies in het kennistheater. Binnen één dag bent u weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. En dit alles ervaart u onder het genot van gratis catering! Bestel uw ticket gratis via www.recyclingvakbeurs.nl met code 2644.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details