NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van Dijk Containers kiest voor Hitachi ZW220 met voordelen van Premium Used

100 Vlaamse partners tekenden op maandag 25 april 2022 tijdens de Circular State of the Union een engagementsverklaring waarbij eenieder per domein zich officieel engageert om de circulaire transitie van de Vlaamse economie waar te maken. Het gaat over zes concrete domeinen: circulair bouwen, innovatie via de bio-economie, circulaire chemie en kunststoffen, meer recyclage en hergebruik in de maakindustrieën, minder verspilling in onze voedselketen en waterkringlopen.

Ambitie 2030: verdubbeling hergebruik/recyclage

Tijdens de Circular State of the Union brak Vlaams minister Hilde Crevits bevoegd voor Economie en Innovatie een lans om niet enkel meer maar vooral ook beter te recycleren: “Vlaanderen zet alles op alles om de circulaire economie een boost te geven. De afhankelijkheid van grondstoffen en materialen is brandend actueel. Het toont het belang van een circulaire economie, waarbij we eigen gebruikte materialen of afval terug omzetten naar nieuwe materialen. Denk aan het maken van bouwtegels uit CO2, bio-afbreekbare plastic uit aardappelschillen of het herstellen van oude toestellen of onderdelen. Vlaanderen heeft heel wat bedrijven, kennisinstellingen en middenveldorganisaties in huis met heel wat expertise, kennis en vooral het nodige engagement! Ik wil vandaag een lans breken om samen nog meer en beter te gaan recycleren. Het moet onze ambitie zijn om tegen 2030 het hergebruik van onze materialen of de recyclage ervan te verdubbelen. Vandaag zijn we al voor 21% circulair in Vlaanderen. Dat cijfer moet omhoog, voor ons milieu, maar ook voor onze onafhankelijkheid van het buitenland en de tewerkstelling in onze economie.”

Circular State of the Union AE ondertekend.

Doelstellingen worden concrete acties

Ook Vlaams minister Zuhal Demir onderstreept het belang van de circulaire economie: "In een circulaire economie winnen we allemaal. [...] Er is de afgelopen maanden door alle partners hard gewerkt om onze doelstellingen om te zetten in concrete acties. Nu is het zaak om ze één voor één uit te rollen op het terrein. Zo zetten we samen de stap richting een Vlaanderen waarin we gebruikte materialen langer in de kringloop kunnen houden door volop te kiezen voor hergebruik, reparaties en recyclage.”

Via zes werkagenda’s wordt de ambitie van een circulaire economie concreet omgezet in acties. De werkagenda’s spelen in op zes strategische domeinen voor Vlaanderen, zes vlakken met ruimte tot verbetering:

  • Circulair bouwen
  • Bio-economie
  • Circulaire chemie en kunststoffen
  • Maakindustrie
  • Voedselketen
  • Waterkringlopen.

Voor elk domein ligt een plan met concrete acties klaar en neemt een sterk publiek-privaat partnerschap de handschoen op. Denuo is een van de partners die mee zal bijdragen aan de realisatie van deze werkagenda's. Tijdens de Circular State of the Union ondertekenden we dan ook de engagementsverklaring. Concreet zetten we mee onze schouders onder de werkagenda's Circulaire chemie en kunststoffen, Circulair bouwen, Maakindustrie en voedselketen.

Van Dijk Containers kiest voor Hitachi ZW220 met voordelen van Premium Used

Alternatief voor nieuw

Van Dijk Containers heeft recent geïnvesteerd in twee Hitachi wielladers voor op de recyclinglocatie in Genemuiden. Opvallend hierbij is de keuze voor zowel een nieuwe ZW220-7 als een ZW220-6 met Premium Used-label. Benieuwd naar de afwegingen bij die beslissing reisden we af naar de kop van Overijssel voor een gesprek met productmanager Ger-Jan van Dijk.

Van Dijk Containers doet meer dan de naam doet vermoeden. Naast het leveren van afvalcontainers van 1 tot 40 kuub door heel het land houdt dit familiebedrijf zich ook bezig met bijzonder transport, afvalrecycling en met name tapijtrecycling. Genemuiden staat bekend als dé tapijtstad van Europa, dus die connectie is snel gemaakt. VDC verwerkt alle tapijtresten tot een secundaire brandstof voor cementfabrieken in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Zweden, die het herwonnen materiaal inzetten voor het drogen van cement.

Het feit dat hiervoor niet langer kolen of houtsnippers hoeven te worden gebruikt, zorgt voor een enorme verduurzaming. In totaal gaat er dit jaar 70.000 ton aan secundaire brandstof weg, die wordt gemaakt van oud tapijt, afgekeurde kleding, niet recyclebare kunststoffen en onderdelen uit autowrakken. Van alle ingezamelde materialen wordt circa 90% verwerkt tot diverse brandstofmengsels, afgestemd op de behoeften van fabrikanten, en van de resterende 10% wordt bijvoorbeeld de mantel voor drainagebuizen gemaakt of dient als vulling voor dashboards in auto’s.

De ‘Premium Used’ ZW220-6 wordt op het buitenterrein van Van Dijk Containers gebruikt om puin te verplaatsen.

Spil binnen het bedrijf

Het leveren van brandstof – in de vorm van turf – stond 105 jaar geleden al aan de basis van de onderneming, die door Ger-Jan’s overgrootvader is opgericht. Vandaag de dag is de dagelijkse leiding in handen van zijn vader en oom en heeft Van Dijk Containers tussen de 35 en 40 werknemers in dienst. Als productmanager is de 25-jarige Ger-Jan de spil tussen kantoor en productie. Daarnaast sleutelt hij samen met vader Jan in de werkplaats regelmatig aan machines. Die passie voerde hem eerder naar een opleiding aan het SOMA College.

Het materieelpark van VDC telt naast vele trucks onder andere twee Hitachi wielladers om de diverse afvalstromen in goede banen te leiden. Aangezien de ruimte op het terrein beperkt is, werd zo’n 5 jaar terug een ZW180-6 aangeschaft. Begin dit jaar heeft Van Dijk de shovel vervangen door een maat grotere ‘220’ uit de ZW-7 serie. De nieuwste generatie beschikt over een schone, stille en zuinige Stage V dieselmotor en onderscheidt zich mede dankzij het Aerial Angle camerasysteem als toonaangevend op het gebied van veiligheid en comfort.

VDC zet de eerder dit jaar door Hitachi Construction Machinery Nederland geleverde ZW220-7 in om tapijt aan te voeren richting de verkleiner (ZW220-7_1), het vervoeren van materiaal dat uit de shredder komt (ZW220-7_2) en het aanschuiven/ophogen van de berg niet recyclebare kunststoffen.

Ongelooflijk veelzijdig

“Hitachi’s nieuwe ZW220-7 is een ongelooflijk veelzijdige wiellader,” weet Ger-Jan, “die beschikt over veel kracht en souplesse, maar toch zeer wendbaarheid blijkt. De machine werkt met een hoogkiepbak en draait 12 uur per dag of 70 uur per week om tapijt aan te schuiven richting de recyclingmachines, verwerkte vloerbedekking te verplaatsen of vrachtwagens te laden.” Er is voor een ZW220-7 gekozen omdat die automatisch regenereert én – erg belangrijk – Hitachi als enige merk 5 jaar fabrieksgarantie aanbiedt zonder meerprijs. “Dat heeft de doorslag gegeven.”

Door de komst van de ruim 19 ton wegende shovel verhuisde de 16-tons ZW180-6 in eerste instantie naar het buitenterrein, waar deze is ingezet in de puinverwerking. De ervaring met een Hitachi ZW220 overtuigde Van Dijk Containers van het feit dat die wiellader ook goed uit de voeten kan in beperkte ruimte en dus moest er een vervanger komen. Door de lange levertijd van nieuwe machines viel de keuze op een jong gebruikte ZW220-6 met slechts 1.500 uur op de teller, waarbij alle beschikbare aanbouwdelen een-op-een zijn over te zetten.

Grondig geïnspecteerd

Onder het Premium Used-label levert de Japanse constructeur modellen tegen een aantrekkelijke prijs en met nagenoeg dezelfde zekerheden als bij nieuw. Zo zijn alle machines grondig geïnspecteerd door een erkende Hitachi-specialist, waarbij onder fabriekslabel de nodige service is verleend en eventuele mankementen zijn verholpen. Hitachi Premium Used biedt keuze uit zowel betrouwbare wielladers (> 125 pk) als graafmachines op rupsen of banden. De grens ligt bij maximaal 5 jaar oud en niet meer dan 5.000 uur op de teller (3.500 uur voor minigravers).

De koper profiteert niet alleen van lagere afschrijvingskosten, maar weet zich ook verzekerd van 6 of 12 maanden garantie op het hydraulieksysteem en de aandrijflijn. De onderwagen of banden vertonen bovendien gegarandeerd minder dan 50% slijtage. Naast een onberispelijke historie is de servicegraad verder te verhogen door een onderhoudscontract af te sluiten. “Bij de productie van tapijt komt veel stof vrij. Dat is wel iets om goed rekening mee te houden”, vertelt Ger-Jan. “Hitachi machines zijn wat dat betreft echt gebouwd voor de industrie.”

Altijd goede back-up

Van Dijk is zeer tevreden over beide ‘nieuwe’ wielladers en kruipt zo nodig zelf ook in de cabine. “Dat vind ik heerlijk, want tijdens het werken kan ik ongestoord bellen. De ZW220-7 is merkbaar stiller en comfortabeler dan de -6, die enkele uren per dag wordt gebruikt. Daarvoor zochten we een shovel die met beleid gebruikt is. Als er onderhoud nodig is, hebben we altijd een goede back-up.” Over ruggensteun gesproken; een belangrijk punt is ook de service vanuit Hitachi. “Mocht er iets zijn, dan is de monteur binnen een uur hier met de benodigde onderdelen.”

Het actuele aanbod van Hitachi Premium Used machines is te vinden op used.hitachicm.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details