Gebruikte luiers recyclen tot straatmeubilair of bloempotten? En dan ook nog een ton CO2 besparen? Elsinga BV bewijst dat het kan. Op het terrein van ARN BV is het nieuwste initiatief op het gebied van circulaire economie in gebruik genomen: het recyclen van gebruikte baby- en incontinentieluiers. Met dank aan een financiële impuls van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de duurzame energie- en innovatiesubsidie (DEI+) van de Rijksoverheid.
Luiers vormen een hoofdbestanddeel in huishoudelijk restafval van gezinnen met jonge kinderen en van senioren. En komen daarnaast op grote schaal vrij bij instellingen voor de gezondheidszorg. Elsinga heeft een methode gevonden om dit probleem op te lossen. Samen met ARN en de naastgelegen rioolwaterzuivering van Waterschap Rivierenland wordt op een duurzame manier luierafval gerecycled.
“Eerst worden de gebruikte luiers in het voedingssysteem gebracht, waarbij een verkleiner de luiers vermaalt”, zegt directeur Willem Elsinga. “Vervolgens gaan de luiers een reactorvat in en worden ze vermengd met slib uit de rioolwaterzuivering. Het mengsel wordt in het vat door middel van 40 bar stoom verhit tot 250 graden Celsius en opgeroerd tot een slurry. De plastic omhulling van de luiers smelt, eventuele restanten van medicijnen worden afgebroken en ziektekiemen gedood. Dat laatste is echt uniek en bij andere luierrecyclingtechnieken niet aangetoond. Na enige tijd wordt de druk van de ketel gehaald, waarna de temperatuur daalt. Hierbij stollen de plastic deeltjes uit de luiers en gaan ze drijven op de vloeistof. Vervolgens wordt het reactorvat geleegd. Uit de slurry worden de plastic delen gezeefd die hun weg vinden naar de kunststof recyclingindustrie waar het wordt verwerkt tot granulaat om hiervan nieuwe producten te kunnen maken, zoals planken, straatmeubilair of bloempotten.”
Ook het organische restproduct wordt volledig hergebruikt. Elsinga: “De slurry, inclusief het bewerkte rioolwaterzuiveringsslib, wordt omgezet in biogas en koek. Biogas wordt ingezet als groene energie, terwijl van de koek compost en ammoniumsulfaat (kunstmest) wordt gemaakt. Zo maken we de cirkel dus rond en besparen we per saldo bijna een ton CO2. In de installatie worden miljoenen luiers verwerkt die op dit moment afkomstig zijn uit ruim 40 gemeenten in Nederland. Dat is toch al zo’n 12 tot 13 procent van alle gemeenten in Nederland.” De installatie is door afvalverwerker ARN gerealiseerd, Elsinga is octrooihouder. “Mede dankzij de duurzame energie- en innovatiesubsidie (DEI+) hebben we deze stap kunnen zetten”, besluit Elsinga.
Wil je weten of jouw onderneming ook in aanmerking komt voor subsidie? Check het via rvo.nl/subsidies-financiering.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.