NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van medisch afval naar grondstof

Van medisch afval naar grondstof

Duurzaamheidsdoelen, ook in de zorg

In tijden van klimaatverandering en grondstoffen-schaarste wordt één ding duidelijk: er moet zuiniger omgegaan worden met wat er is. Véél zuiniger. Daarom stelt Du-con Trade een nieuwe norm voor medisch afval: recycling als standaard, verbranding als uitzondering. Daar hangt een mooi concept aan vast: Blue2Green. Het zorgt ervoor dat 75% van medisch afval wordt toegepast als circulaire grondstof.

Cees Duijn, Senior Waste Management Expert: “Met een enthousiast team van ervaren recycling-professionals werken we continu aan het optimaliseren van recyclingprocessen, gericht op maximaal grondstoffenhergebruik. Specifiek voor de zorgsector bieden we een duurzaam alternatief voor het verbranden van de welbekende blauw-gele vaatjes met medisch afval. Door te werken met bewezen technologie waarborgen we een veilige en betrouwbare verwerking van medisch afval. Met Blue2Green bieden we een groene toekomst voor grondstoffen uit medisch afval!”

Luuk Schiks en Cees Duijn, specialisten in innovatieve recyclingtechnieken richten zich op duurzame verwerking van medisch afval.

Hoe werkt het?

1. Inzameling

De eerste stap in het Blue2Green-concept zorgt al voor een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van de CO2-footprint van afvalverwerking. Dus wordt de inzameling en transport van medisch afval zo verantwoord mogelijk uitgevoerd. De inzamelroute wordt daarbij geoptimaliseerd, er wordt samengewerkt met lokale partijen en gebruik gemaakt van duurzame transportmiddelen om de CO2-impact zo klein mogelijk te houden.

2. Decontaminatie

Vervolgens zet Blue2Green hun innovatieve recyclingtechniek in om infectieuze stoffen in het medisch afval te vernietigen. Dit noemen ze decontamineren. Dit gebeurt met speciale microwaves en stoom. Medisch afval dat op de recyclinglocatie aankomt, wordt bovendien meteen getagd, zodat het hele proces minutieus in kaart kan worden gebracht.

3. Recycling

Door het decontamineren is het afval vergelijkbaar met regulier bedrijfsafval en kan het nu ook als zodanig verwerkt worden. Als laatste stap worden de herbruikbare grondstoffen uit het afval gesorteerd met hoogwaardige recyclingtechnieken. In tegenstelling tot verbranden blijven waardevolle grondstoffen behouden en vinden deze de weg weer terug naar hergebruik.

Op 15, 16 en 17 november staan Cees Duijn en Luuk Schiks met Blue2Green op de Vakbeurs Recycling in Gorinchem. Waar kun je ons vinden?

Standnummer B129.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details