NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van organisch afval naar bioplastics

Van organisch afval naar bioplastics

Er is zeer veel voedselafval in de wereld. Voor het Israëlische bedrijf TripleW was dat reden genoeg om interessante toepassingen te zoeken om deze afvalstroom tot een grondstof te maken. Het gebruikt het als een bouwsteen voor PLA (polymelkzuur). Een oplossing die ook op Belgische bodem organisch afval zal omzetten in bioplastics. Daarvoor tekende het recent een samenwerkingsovereenkomst met Group Op De Beeck.

Jaarlijks belandt er in Vlaamse vuilbakken bijna een miljoen ton aan eten. Veel bedrijven uit onder andere retailketen maken dan ook werk van de strijd tegen voedselverspilling. Ook Group Op De Beeck is vastberaden om geen voedsel verloren te laten gaan. Het bedrijf zamelt organisch afval in en geeft het een tweede leven. Jaarlijks wordt er ongeveer 350.000 ton aan organisch afval verwerkt. Dat komt onder andere terecht in de grootste operationele biogasinstallatie van het land, goed voor groene elektriciteit voor 23.000 gezinnen. Maar Group Op De Beeck blijft ook uitkijken naar andere opportuniteiten. In dat kader tekende het in april een samenwerkingsovereenkomst met TripleW voor de conversie van organisch afval naar bioplastics.

Opschalen van proces

Triple W heeft een eigen proces ontwikkeld om van microbieel afval biochemische producten te maken. Dat gebeurt door de omzetting van de koolhydraten aanwezig in organisch afval in melkzuur. Melkzuur is een belangrijke bouwsteen van polymelkzuur oftewel PLA, een bioplastic die gebruikt wordt in toepassingen zoals verpakkingen voor levensmiddelen, textiel en auto-onderdelen. Er is hierbij nier over een nacht ijs gegaan. De Bio Base Europe Pilot Plant (gelegen in Gent) testte het proces uitvoerig op kleinere schaal. Om nu aan opschaling te doen, bleek Group Op De Beeck, als Europees marktleider in de verwerking van organisch afval de geknipte partner.

Duurzame meerwaarde

Het komende anderhalf jaar zullen er verschillende experimenten op grote schaal plaatsvinden op de verwerkingssite van Group Op De Beeck M & T in de haven van Antwerpen. Het is de bedoeling om een proof of concept neer te zetten, dat de pilootschaal ontgroeid is. Voor Group Op De Beeck is dit een waardevolle toevoeging aan het huidige proces om organisch afval op een duurzame, circulaire manier te valideren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details