NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Verdere kwaliteitsverbetering AEC-bouwstoffen voor circulaire toepassing

Verdere kwaliteitsverbetering AEC-bouwstoffen voor circulaire toepassing

Jaarlijks blijft zo’n twee miljoen ton aan bodemas achter in de ketels van Nederlandse afvalenergiecentrales (AEC’s). Dit residu kent een breed scala van toepassingen. Het zand en granulaat uit AEC-bodemas wordt opgewerkt naar een vrij toepasbare bouwstof als fundering en ophoogmateriaal in wegenbouwprojecten. Ook dient het als toeslagmateriaal in betonproducten, zoals stenen, stoeptegels en trottoirbanden. Een goed circulair voorbeeld: met een aantal bewerkingsslagen wordt een reststof omgezet in een bouwstof die toepassing vindt in de economie. Komt het product nadien vrij, kan het een tweede leven krijgen. 

De afgelopen jaren heeft de sector de kwaliteit van AEC-bouwstoffen sterk verbeterd. De in 2012 met de rijksoverheid gesloten ‘Green Deal verduurzaming nuttige toepassing AEC-bodemas’ is in 2020 succesvol afgerond. Met uiteenlopende en robuuste opwerkingstechnieken, die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, is een enorme milieuhygiënische verbeterslag gemaakt. Opwerken betekent enerzijds zoveel mogelijk metalen terugwinnen, anderzijds de asresten reinigen, oftewel zeven en wassen. Een andere techniek is het immobiliseren van het materiaal. Door immobilisatie zit bodemas chemisch opgesloten en levert het geen milieuschade. Dankzij de kwaliteitsslag kunnen opgewerkte AEC-bouwstoffen nu worden toegepast zonder speciale isolatie-, beheers- en controlemaatregelen. Civieltechnisch doen ze niet onder voor traditionele bouwmaterialen. De CO2-footprint van AEC-bouwstoffen is bovendien vele malen lager dan die van primaire grondstoffen. Het spaart immers de winning van zand en grind uit. 

Om de afzet van AEC-bouwstoffen te bevorderen, wil de sector investeren in een verdergaande kwaliteitsslag en meer doen dan de wet vereist door scherpere kwaliteitseisen te stellen. Samenwerking met de overheid is hiervoor belangrijk. De overheid kan in haar inkoopbeleid positief inzetten op de toepassing van AEC-bouwstoffen en daarmee de vraag naar het materiaal stimuleren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details