NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vlakglas Recycling Nederland sluit zich aan bij Bewuste Bouwers als netwerkpartner

Komptech biedt meer dan 20 verschillende machines voor het verkleinen, zeven, scheiden en recycleren van verschillende materiaalsoorten.

CRAMBO E-Mobile

De Crambo is een van de beste machines voor het verkleinen van alle soorten hout en groenafval. De nieuwe E-mobile serie voegt semi-mobiele elektrisch aangedreven versies toe aan de line-up, met onderhoudsvrije elektromotoren in plaats van dieselmotoren. Het concept combineert het compacte ontwerp van een mobiele machine met de energie-efficiëntie van een stationaire machine.

Twee langzaam draaiende rotoren verkleinen alle soorten hout en groenafval, zonder daarbij veel herrie en stof te maken. De grote van het gewenste eindprodukt is eenvoudig te verkrijgen door zeefkorven te wisselen. Via het moderne en intuïtieve bedieningspaneel kan de machine eenvoudig en snel worden ingesteld en bedrijfsklaar worden gemaakt. De Crambo E-mobile is net als de de rest van de Crambo-serie zeer toegankelijk en onderhoudsvriendelijk. De Crambo E-mobile is verkrijgbaar in verschillende vermogensklassen, de 3400, 5000 en de 6000. Daarnaast heeft u de keuze uit de haakarm- of de trailer-uitvoering.

Bent u benieuwd naar deze machine? Bezoek dan onze stand op de MATEXPO en wij vertellen u graag over de verschillende mogelijkheden. 

U vindt ons op stand nummer D19a.

Vlakglas Recycling Nederland sluit zich aan bij Bewuste Bouwers als netwerkpartner

Hebben we het over bewust ondernemen, dan gaat het ook al snel over recyclen en circulariteit. Hebben we het over Bewuste Bouwers, dan past Vlakglas Recycling Nederland heel goed in het partnernetwerk van de stichting die zich met de gedragscode richt op een gezond en veilig proces op en rondom een bouwproject. In het verlengde is het recyclen van glasafval daar onderdeel van. Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en Bewuste Bouwers gaan daarom een voor hen heel logisch meerjarige partnerschap aan.

Een dergelijk partnerschap houdt in dat beide partijen ervoor zorgen dat het verhaal bij de achterban bekend is. Dat wordt gedaan door het gebruik van media (websites, social media, nieuwsbrieven) maar ook door kennisoverdracht op (live) events, zoals een BLVC Café of een Bewuste Bouwers BOOST.

Anneke Witte, directeur Bewuste Bouwers: “We willen de keten stimuleren meer oog te hebben voor de mogelijkheden van glasafval. Nu wordt glas veelal weggegooid tijdens de sloop, maar deze essentiële grondstof kan met hetzelfde gemak worden gescheiden en aangeboden aan VRN om er iets nieuws van te maken.”

Sterker nog, schoon vlakglas is 100% recyclebaar. “Je kunt je voorstellen dat dit een interessant gegeven is nu we te maken hebben met een tekort aan grondstoffen. In plaats van een houten wand, kun je bijvoorbeeld een wand van glazen blokken maken.”

“Dat klopt,” zegt Cor Wittekoek, directeur VRN. “Je kunt er van alles mee maken, zo lang het vlakglas betreft wat ingeleverd wordt; denk aan ruiten van dubbelglas, spiegels en interieurbeglazing. Het materiaal wordt volledig hergebruikt, er is een optimale kringloop, zonder restafval of kwaliteitsverlies.”

Wittekoek is al 17 jaar directeur van VRN en hij is tevens actief bij Bouwend Nederland voor Vakgroep Glas. Als iemand veel weet te vertellen over het cradle-to-cradle-pincipe van glas, is hij het wel. “Wanneer het over mijn werk gaat op een verjaardag, zeg ik ook weleens: weet je dat het glas dat je nu in je handen hebt, misschien een half jaar geleden nog een raam was waar je doorheen keek? Het is voor veel mensen een eyeopener.”

Het proces van VRN is als volgt: het oude (gebroken) glas wordt ingezameld op een bouwplaats in een daarvoor bestemde container, zodat het glas niet vermengd wordt met ander afval. Ook zijn er vaste inzamelpunten waar bedrijven het glas gratis in kunnen leveren, zodat daarna het recycle-proces kan beginnen. “Bijzonder is dat in Europa voor sommige productgroepen een verplicht recycle-systeem is opgezet, zoals voor batterijen en chemisch afval. Wij doen dit als branche vrijwillig. Al het vlakglas dat afval wordt, komt bij ons terecht.”

In het Bouwbesluit is wel sinds 2014 opgenomen dat bepaalde afvalstromen gescheiden dienen te worden, waaronder dat van vlakglas. Maar als het glas gebroken in de sponningen zit dan kan je het er niet meer veilig uithalen en wordt het als bouw- en sloopafval verwerkt. “Hoewel hier een handhavingsplicht geldt voor gemeenten, zie je dat daar weinig capaciteit voor beschikbaar is. Het is geen gevaarlijk afval, dus er wordt in de praktijk weinig prioriteit aan gegeven. Wij proberen om andere redenen (duurzaamheid, circulariteit) bedrijven te stimuleren het glas bij sloop uit een gebouw te halen om het aan te bieden aan VRN. Gelukkig zien we dat dit steeds vaker als vanzelf gaat en is opgenomen in de werkwijze van bouw- en sloopbedrijven.”

Een extra stimulans om vlakglas gescheiden aan te bieden is die van inzicht in de CO2 besparingen. VRN heeft daarom TNO opdracht gegeven om een onderzoek te doen naar die metingen. Per 1000 kilogram vlakglas wat via VRN wordt ingezameld en gerecycled wordt 116 kilogram uitstoot CO2 bespaard. Wittekoek: “Dit spreekt opdrachtgevers enorm aan.” Voor Witte ook een reden om hier nog meer aandacht aan te besteden: “Deze activiteiten passen onmiskenbaar in de pijler ‘milieu’ van onze gedragscode. En in het verbinden van de belangen van opdrachtgevers aan die van bouwbedrijven en vice versa. We zijn dan ook blij dat we de kennis van VRN breder kunnen delen, zoals we dat ook doen met de expertise van onze andere netwerkpartners.” Wittekoek vult hierop aan dat hij door het bericht over de aansluiting van Beelen.nl bij Bewuste Bouwers, enthousiast werd over de werkwijze van de stichting en dat van het sloopbedrijf: “Sinds dat bericht ben ik nauwer in contact gekomen met Beelen.nl en hebben we al vier projecten gezamenlijk opgepakt waar het glas hoogwaardig is gerecycled. Een structurele samenwerking is aan het ontstaan.” 

“Precies het resultaat waar we ons op richten met de stichting en het partnernetwerk van Bewuste Bouwers,” stelt Witte. “We kijken ernaar uit om VRN binnenkort online en live voor te stellen aan onze bedrijfsdeelnemers, om ook door een beweging in gang te zetten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details