Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
‘Waarschijnlijk de grootste mobiele breker van Nederland’
De machine oogt kolossaal en is dat ook.

‘Waarschijnlijk de grootste mobiele breker van Nederland’

We bevinden ons op uitnodiging van GM Recycling bij een inzamellocatie te Bergen op Zoom. Het doel van ons bezoek is het bekijken van de nieuwe mobiele breekinstallatie die GM Recycling geleverd heeft aan BB Grondverzet uit Dodewaard. BB Grondverzet werkt op locaties door heel Nederland, eigenaar Bert van den Brink is zelf aanwezig om de nieuwe GIPOREC R131 FDR GIGA DA te demonstreren. De machine oogt kolossaal en is dat ook. Met het formaat van een dinosaurus staat de ‘alleseter’ klaar om zijn diensten te verlenen. Ook Freddy Gillis, eigenaar en directeur van GM Recycling, is aanwezig.

Het demonteren en monteren van de nazeef is een verrassend lichte klus.

Een zuiver restproduct

“Mijn ervaring is dat hoe groter de breker is, hoe meer ijzer er achterblijft in het eindproduct. Daar heb je met deze nieuwe GIPO breker geen last van. De verzwaarde magneet haalt keurig het meeste ijzer en zelfs de kleinste deeltjes uit het puin, op de breekplek”, legt Bert uit. “We hebben specifiek voor deze machine gekozen omdat we ook boven de 4.000 à 5.000 ton wilden kunnen werken. Met deze machine kunnen we grote volumes draaien. Het blijft wel belangrijk om goed voorwerk te verrichten, maar ik kan verklappen dat het benodigde voorwerk met deze GIPO beduidend minder is. Ook daar zit voor ons winst. Dat we in hoog tempo tot een zuiver eindproduct komen, dat is de kers op de taart.”

Bert van den Brink (links) en Freddy Gillis.

De eerste breker in Nederland met lange voorzeef

Freddy merkt op dat de GIPOREC R131 FDR GIGA DA de eerste breker is in Nederland die beschikt over een lange dubbeldeks onafhankelijke voorzeef. “Daar worden al grote en kleine brokken en zand gesorteerd, de kleine fracties blijven weg van de rotor. In dit geval spreken we ook nog eens over een verzwaarde rotor van 8.8 ton met Direct Drive, helemaal mechanisch. Dat betekent geen enkel verlies van krachtoverbrenging en het vergt veel minder onderhoud.”

De Direct Drive rotoraandrijving is ook een groot pluspunt, samen met de V8 Scania motor, die reeds op 1500 rpm zijn maximaal vermogen haalt van 450kW. Dit maakt tevens dat de lange nazeef zeer agressief werkt. “Deze breker beschikt over een tweedeks nazeef van 1.55 m bij 5.5m met gelijke dekken en blowers van 35kW per dek + de overmaat. De gehele configuratie is in België geprezen omdat het voor-crushen overgeslagen kan worden, tot op zekere hoogte natuurlijk. Wat belangrijk is, is dat er zuivere reststromen uit de breker komen en door de verzwaarde topmagneet en opgebouwde blowers er geen ijzer of onreinheden meer aanwezig zijn in de eindproducten.”

Op maat gebouwd

Bert vertelt hoe GIPO de breker op maat heeft gebouwd. “Deze GIPO breker is eigenlijk altijd maatwerk, waarbij er rekening gehouden wordt met de trailer van de klant. Wij gebruiken een diepbed lader. Het voordeel van de manier waarop de breker is gebouwd, is dat we de grote magneet voor transport kunnen laten zakken achter de nazeef, die wij voor transport demonteren. Dat is een verrassend lichte klus overigens, onze jongens gebruiken er een haakarm vrachtauto voor en de hele aanbouw is binnen een half uur verwijderd of terug gemonteerd.”

Resumerend zegt Bert: “We hebben voor de aanschaf een demo in België gehad. Bij GM Recycling was ons vertrouwen in het bedrijf en de aangeboden machine het grootst. We zijn blij met onze keuze, want dat maakt voor ons een stuk duurzamer werken mogelijk, betrouwbaar, snel in grote hoeveelheden en zo kunnen we kwaliteitsproducten afleveren. Je moet met de markt meebewegen en met de GIPOREC R131 FDR GIGA DA kunnen we ons écht onderscheiden. Met deze breker kunnen we de klanten perfect ontzorgen en onze afspraken nakomen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details