Hét communicatieplatform over Recycling, Afvalmanagement en Milieu in Nederland
Het kantoor van Wiejelo Equipment in Apeldoorn met een van de vaste OEM-klanten.

Automatisch smeersysteem zorgt voor een probleemloze inzet van recyclingmachines 


“Uw materieel moet optimaal functioneren, zodat u uw werkzaamheden goed kunt uitvoeren. Met onze automatische smeersystemen komt dat een flink stuk dichterbij. Dat is niet alleen van belang voor recycling machines, maar vooral ook bij de vele in deze sector gebruikte grijpers.” Voor Berry Boertien van Wiejelo Equipment uit Apeldoorn is dat geen commerciële prietpraat, integendeel, hij wil zijn klanten juist het best mogelijke advies geven.

Grijpers worden keer op keer met een aantal draaipunten (gelijkloop, hoofddraaipunten) in zand, grind, water etc. gedrukt. Hierdoor kan veel vuil het lager binnendringen.

Op de Nederlandse markt lijkt Wiejelo Equipment nog een relatieve nieuwkomer, maar dat is schijn: de specialist in automatische brandblus- en smeersystemen kan bogen op ruim 30 jaar internationale ervaring en een wereldwijd dekkend servicenetwerk. Berry daarover: “Wereldwijd leveren wij jaarlijks duizenden smeersystemen aan fabrikanten, distributeurs en eindgebruikers in verschillende marktsegmenten. Ons team bestaat uit ervaren werknemers, die al tientallen jaren ervaring hebben opgedaan bij verschillende fabrikanten uit deze branche.” Het is vanuit die praktijkervaring dat Wiejelo in korte tijd een groot marktaandeel heeft weten te veroveren in de Nederlandse markt voor automatische smeersystemen.

Zekerheid en langere levensduur

Vele gebruikers kunnen het inmiddels beamen: een automatisch smeersysteem geeft minder kostbare slijtage en ongevraagde stilstand en verlengt de levensduur van machines. Bij handmatig smeren gaat vaak het nodige mis en dat is niet goed voor machine en milieu. Met een automatisch smeersysteem weten we zeker dat de lagers worden gesmeerd en het vet een afdichtingskraag vormt die slijtage door het binnendringen van stof, vuil, zand en vocht voorkomt. Met de nieuwe Greenline kan dat nu ook met biologisch afbreekbaar dus milieuvriendelijk vet.

De hydraulisch aangedreven vetpomp op de grijper werkt zelfstandig oftewel zonder elektrische aansluiting.

In de recyclingsector is Wiejelo inmiddels bij de meeste leveranciers bekend: “Wij voorzien veel mobiele brekers en zeven van zowel automatische brandblus- als smeersystemen,” aldus Berry. “Onze systemen geven een signaal in geval van storing. Denk aan brand of wanneer het smeersysteem een laagniveaumelding geeft omdat de vetpomp bijna leeg is. Waar nodig kan dat zelfs leiden tot automatisch uitschakelen van de machine.”

Het belang van grijpersmering

Vroegtijdige slijtage is een groot probleem bij de grijpers in de recyclingsector. Daarom voorziet Wiejelo ze steeds vaker van een eigen smeersysteem. Logisch, want die grijpers worden keer op keer met een aantal draaipunten (gelijkloop, hoofddraaipunten) in zand, grind, water etc. gedrukt. Hierdoor kan veel vuil het lager binnendringen. Dit is te voorkomen door een goede en regelmatige smering, maar daarbij gaat het in de praktijk te vaak mis.

De leidingen van het automatische vetsmeersysteem worden zo bevestigd dat ze de minste schade kunnen oplopen in het werk.

Berry legt uit wat het probleem is: “Om handmatig een grijper te smeren wordt deze volledig open op de grond gezet en zal het gewicht van grijper en kraan druk blijven uitoefenen op de pennen. Hierdoor komt er bij handmatig doorsmeren alleen vet op de onbelaste kant van de lagers. Het vet zoekt nu eenmaal de weg van de minste weerstand, waardoor er altijd vervuiling (zand) achterblijft tussen pennen en bussen en er dus versnelde slijtage optreedt.” De remedie is even simpel als doeltreffend: “Automatisch smeren is juist actief terwijl de grijper in beweging is en alle kanten van de lagers bereikbaar zijn. De hydraulisch aangedreven Wiejelo-pomp geeft iedere keer als de grijper sluit een slag vet en die slag is instelbaar, zodat op ieder type grijper voor elk gewenst werk de optimale smering is te realiseren.” De Wiejelo vetpomp werkt zelfstandig oftewel zonder elektrische aansluiting.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details