Tagarchief: GDC Noord

Nieuwbouw met oude materialen

CURE2 kopiëren
Lees het gehele artikel

Op bedrijventerrein GDC Noord in Eindhoven (Acht) staat sinds november een bijzonder kantoorgebouw. Hoewel spiksplinternieuw is het opgetrokken uit bouwmaterialen die al een eerder leven achter de rug hebben. Het gaat om het nieuwe hoofdkantoor van Cure Afvalbeheer, pal naast Milieustraat Acht die afgelopen juli de deuren opende. 

In de nieuwbouw krijgt afval een nieuw leven. Er is niet gekozen voor de gangbare, nieuwe bouwmaterialen, maar gezocht naar innovatieve oplossingen op het gebied hergebruik. Zo is de gevel bekleed met hergebruikt pallethout, met daarvoor glaspanelen van deels hergebruikt glas. In de buitengevel zijn ontelbare oude betontegels verzaagd tot metselstenen. Ook voor de binnen- en buitenvloeren van de begane grond zijn trottoirtegels hergebruikt. De binnenwanden bestaan uit hergebruikt hout en in de wanden en plafonds doen afgedankte spijkerbroeken en matrassen dienst als isolatiemateriaal.

“Bouwen met hergebruikt materiaal is een uitdaging”, vertelt Cure-directeur Frans van Strijp. “Het gebruik van gerecyclede materialen is nu nog duurder dan conventionele bouw. Dat had ons kunnen tegenhouden. Maar wij willen die extra stap zetten, die investering doen en innovatief zijn. Door op deze manier ons kantoor te bouwen, willen we de markt openbreken zodat in de toekomst dit soort projecten hopelijk ‘gewoon’ worden. Hergebruik in nieuwbouw kan een groot marktconcept worden en veel opleveren als het gaat om hergebruik van materialen.”

De gevel is bekleed met hergebruikt pallethout, met daarvoor glaspanelen van deels hergebruikt glas.

Energieneutraal

Het nieuwe kantoor is energieneutraal: het kan zelfstandig energie opwekken en verdelen dankzij de 340 vierkante meter zonnepanelen op het dak. Ook wordt gebruikgemaakt van een warmtepomp die kan verwarmen en koelen. Voor het project is gewerkt met de GPR-code om duurzaamheid te meten in gemeentelijk vastgoed. Op bijna alle onderdelen, zoals energieprestatie, circulair materiaalgebruik, thermisch comfort et cetera, is een hoge score behaald.

Het nieuwe kantoor is een ontwerp van architec-ten|en|en uit Eindhoven. Architect Joost Verbeek: “We zijn uitgedaagd en hebben die circulaire kans met beide handen aangegrepen. Uit een intensief ontwerptraject samen met de mensen van Cure, is een karakteristiek gebouw ontstaan waarbij respect voor mens en milieu centraal staat. Een gebouw met een hart!”

BAM Bouw en Techniek realiseerde het kantoor en het beheerdersgebouw op de milieustraat. Jansen Infra heeft de buitenruimte aangelegd die plaats biedt aan alle inzamelvoertuigen van Cure.

“Circulair bouwen vergt niet alleen beschikbaarheid van hergebruikte materialen. Het vraagt om optimaal samenwerken en communiceren. Onder meer het beschikbare pallethout voor de gevel kende structuur- en maatverschillen voor wij het gingen toepassen. Dan volgde overleg over onze mogelijkheden om het materiaal te verwerken en de gewenste esthetische uitstraling”, aldus Frank van Kalken, regiodirecteur bij BAM Bouw en Techniek. “Ik ben trots op hoe we samen met Cure, de architect en de andere bouwpartners het ontwerp hebben gerealiseerd. Het hoofdkantoor voor Cure is een prachtige aanvulling op de ervaring van BAM met circulaire projecten zoals eerder al Circl in Amsterdam.”